Fortuna Sittard lost NEC af als koploper na stunt Helmond

NEC heeft vrijdag onverwacht punten moeten inleveren. Fortuna Sittard is dankzij de hulp van Helmond Sport de nieuwe koploper in de Jupiler League.

NEC – Helmond Sport 1-1
Na een door het winterweer gedwongen pauze van twee weken heeft NEC averij opgelopen op de weg richting de titel. De Nijmeegse koploper van de Jupiler League leed voor de tweede keer puntenverlies van het Jupiler League-seizoen. Jordan Larsson brak in de negentiende minuut met een schitterende treffer de ban tegen Helmond Sport. De Zweed krulde de bal vanaf rechts in de verre hoek.

NEC, dat voor rust heer en meester was, moest na de 54ste minuut opnieuw beginnen nadat Giovanni Hiwat nummer voorlaatst Helmond Sport onverwacht op gelijke hoogte had gebracht. De Nijmeegse formatie zette druk op het Brabantse doel. Maar ook de entree van Anass Achahbar en Segun Owobowale kon de thuisploeg geen soelaas bieden, zodat NEC voor de tweede keer dit seizoen in De Goffert punten inleverde én de koppositie moest afstaan.

FC Den Bosch – Fortuna Sittard 2-4
Fortuna Sittard kende op bezoek bij FC Den Bosch een bliksemstart. De Limburgse nummer twee van de Jupiler League had binnen tien minuten een 0-2 voorsprong te pakken dankzij goals van Dries Saddiki en Djibril Dianessy. FC Den Bosch kreeg vroeg in de tweede helft nieuwe hoop de goede reeks te kunnen vervolgen. Niek Vossebelt was het uiteindelijk die profiteerde van een fout van Fortuna-keeper Miguel Santos.

Maar na elf duels zonder nederlaag moest FC Den Bosch dan toch weer het hoofd een keer buigen. Na ruim een uur nam Lisandro Semedo de illusies van de Brabantse formatie weg door de 1-3 te maken voor Fortuna Sittard. De 2-3 van invaller Dennis Kaars kwam te laat voor FC Den Bosch om de Limburgse gasten puntenverlies toe te brengen. Fortuna bleef in een hectische slotfase overeind. Dianessy tekende in blessuretijd voor de bevrijding door de bal in het door de naar voren getrokken doelman Kees Heemskerk verlaten doel te tikken. De beloning was de zege én de koppositie. De Limburgers hebben wel een wedstrijd meer gespeeld dan NEC.

FC Emmen – Jong Ajax 2-2
Jong Ajax kon niet profiteren van de misstap van NEC. De Amsterdamse beloftes ontsnapten aan een nederlaag op bezoek bij FC Emmen, dat het eigen doelpunt van Keziah Veendorp nog voor rust beantwoordde met twee treffers. De goals van Cas Peters en Michiel Hemmen waren echter niet genoeg voor een Drentse zege. Invaller Noa Lang bezorgde Jong Ajax met zijn doelpunt in de 78ste minuut een punt.

Jong PSV – Almere City FC 3-2
Almere City FC heeft in de strijd om de tweede periodetitel terrein moeten prijsgeven. De ploeg van trainer Jack de Gier ging ten onder bij Jong PSV, dat in Donyell Malen de gevierde man had. De aanvaller was met twee doelpunten de beul voor de gasten, die kort na rust de opgelopen achterstand na een fraaie treffer van Armando Obispo hadden omgezet in een voorsprong. Maar de productie via Arsenio Valpoort en Silvester van der Water bleek niet voldoende voor een punt.

FC Eindhoven – Go Ahead Eagles 3-2
De wisseling van de wacht bij Go Ahead Eagles heeft (nog) niet gewenste effect. Jan van Staa debuteerde als opvolger van de ontslagen Leon Vlemmings nog met een gelijkspel tegen Jong PSV, maar zag zijn tweede duel verloren gaan. Sam Hendriks zette de Deventer formatie nog wel op voorsprong, zoals Stefano Beltrame kort na rust Go Ahead aan de 2-2 hielp. Maar door twee goals van Elton Kabangu en de beloofde treffer van Mart Lieder was het FC Eindhoven dat de drie punten kon bijschrijven.