Zes Ajacieden tegen Polen: een groot aandeel, maar lang geen record

Reacties

Ajax was donderdag goed vertegenwoordigd in de wedstrijd van Oranje tegen Polen. Behalve vier basisklanten waren er ook nog twee invallers van Ajax-huize, waardoor er voor het eerst sinds 1996 liefst zes Ajacieden werden ingezet in een interland.

Zes Ajacieden tegen Polen: een groot aandeel, maar lang geen record
© Pro Shots
Polen
Polen
0 - 2
Nederland
Nederland

Remko Pasveer, Jurriën Timber, Daley Blind en Steven Bergwijn stonden in Warschau aan de aftrap, terwijl Steven Berghuis en Kenneth Taylor invielen. Daarmee werden evenveel Ajacieden ingezet als in de verloren EK-kwartfinale van 1996 tegen Frankrijk, toen Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Danny Blind, Winston Bogarde, Ronald de Boer en Patrick Kluivert hun opwachting maakten.

Van een record is geen sprake, want bondscoach Rinus Michels gebruikte in maart 1987 liefst negen Ajacieden in een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland (1-1). Die avond speelden verder alleen vier PSV'ers, waardoor slechts twee clubs vertegenwoordigd waren. Overigens was dat ook de laatste interland waarin enkel Eredivisie-spelers in actie kwamen.

In het verleden gebeurde het al eens dat er zeven PSV'ers werden ingezet. Dat was het geval in een oefenduel met Italië (3-0 nederlaag) in september 1979. Het recordaantal Feyenoorders in één wedstrijd staat op zes. Dat kwam zesmaal voor, waarvan de laatste keer in oktober 1970, vlak na het winnen van de Europa Cup I (1-1 tegen Joegoslavië).

In bovengenoemde aantallen zijn invallers steeds meegenomen. Ook het record voor het grootste aantal basisspelers van één club is in handen van Ajax. In de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland (0-2) van december 1995 waren liefst acht Ajacieden opgesteld door Guus Hiddink. De enige niet-Ajacieden waren Clarence Seedorf (Sampdoria), Glenn Helder en Dennis Bergkamp (allebei Arsenal). Seedorf en Bergkamp hebben wel een rijk verleden in Amsterdam. 

UEFA Nations League

Stand League A Groep 4 UEFA Nations League 2022/2023

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
6
5
1
0
14-6
+8
16
2
België
6
3
1
2
11-8
+3
10
3
Polen
6
2
1
3
6-12
-6
7
4
Wales
6
0
1
5
6-11
-5
1
* Actueel tot en met 2 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.