Xavi voelt de druk bij Barcelona en bespreekt 'beste positie' Frenkie de Jong

Reacties

Xavi Hernández begrijpt aan de vooravond van het thuisduel met Villarreal dat hij met Barcelona meer wedstrijden moet gaan winnen om het zadel te blijven in Camp Nou. De trainer van Barça voelt de druk toenemen na de verloren Clásico.

Xavi voelt de druk bij Barcelona en bespreekt 'beste positie' Frenkie de Jong
© Pro Shots
Barcelona
Barcelona
3 - 0
Villarreal
Villarreal

Barcelona ging zondag tegen Real voor de elfde keer in vijftig wedstrijden onder leiding van Xavi onderuit. In de afgelopen twintig jaar overkwam dat geen enkele trainer bij Barça na hun entree. De oud-aanvoerder van Barcelona voelt de druk op zijn positie toenemen. Overwinteren in de Champions League lijkt ook al niet meer haalbaar voor de Catalanen.

Toekomstperspectief
'We hebben een team gebouwd om successen te boeken en ik denk dat we die kunnen behalen', zei Xavi op een persconferentie. 'Het lijkt er nu op alsof een familielid is overleden, kijkend naar de berichten die ik in de afgelopen dagen heb gelezen. Ik besef wel dat Barcelona geen club is waarbij je kunt spreken over een overgangsseizoen. Gezien alle inspanningen die zijn verricht, moeten we nu om de prijzen meedoen.'

'Als die niet worden behaald, zullen er gevolgen zijn, zoals de president zei. Misschien wel voor mij. Ik ben niet iemand die excuses zoekt. Als we nu geen prijzen winnen, komt er een andere trainer en die gaat het dan ook weer proberen', aldus Xavi. Hij beseft dat een ontslag tot de mogelijkheden behoort als Barça in de komende tijd geen progressie boekt. 'Natuurlijk. Dat is voetbal. Mensen op straat heffen hun vuisten naar me als teken van aanmoediging. We moeten verder en de realiteit onder ogen zien. Ik blijf positief.'

Busi en Frenkie
Xavi kreeg ook vragen over aanvoerder Sergio Busquets en diens toekomstplannen. De middenvelder is volgend jaar zomer transfervrij. 'De realiteit is dat zijn contract afloopt. We moeten afwachten wat er dan gaat gebeuren. De keuze is aan Busi. Ik heb Barcelona ook eens verlaten ondanks dat ze met mij wilden verlengen. We hebben nog andere opties voor zijn positie, zoals Frenkie en Franck Kessié. En anders kan er ook een centrale verdediger spelen. Maar Busi is op dit moment nog erg belangrijk voor ons', zei Xavi.

De trainer van Barcelona ziet De Jong, die startte tegen Real, ook het liefst in een centrale rol binnen zijn ploeg. 'Frenkie is heel comfortabel aan de bal en zeker centraal. Bovendien biedt hij door zijn spel tijd en ruimte aan de centrale verdedigers. Hij moet het veld voor zich hebben en kan vanuit daar oplossingen bedenken', besluit Xavi.

LaLiga

Stand LaLiga 2022/2023

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Barcelona
38
28
4
6
70-20
+50
88
2
Real Madrid
38
24
6
8
75-36
+39
78
3
Atlético Madrid
38
23
8
7
70-33
+37
77
4
Real Sociedad
38
21
8
9
51-35
+16
71
5
Villarreal
38
19
7
12
59-40
+19
64
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.