Barcelona aan zijden draadje na sensationeel gevecht met Inter

Een sensationeel voetbalgevecht tussen Barcelona en Internazionale is woensdagavond zonder winnaar geëindigd. Door een weergaloze kopbal van Robert Lewandowski pakte Barcelona in de blessuretijd een punt: 3-3. Inter heeft aan een zege op Viktoria Plzen in de volgende wedstrijd echter genoeg om ten koste van Barcelona door te gaan. De Tsjechen verloren woensdag met 2-4 van Bayern München, dat met twaalf punten al zeker is van overwintering in de Champions League.

Barcelona
Barcelona
3 - 3
Internazionale

Barcelona, met Frenkie de Jong aanvankelijk op de bank, was over het geheel de bovenliggende partij in de eerste helft. Toch kwamen de manschappen van Xavi na een kwartier spelen goed weg. Na een overtreding van Gavi op Denzel Dumfries mocht Hakan Çalhanoglu aanleggen voor een vrije trap en bereikte hij Edin Dzeko. Die nam de bal aan in het strafschopgebied en trof de onderkant van de lat. Na een klein halfuur probeerde Dumfries het zelf uit een lastige hoek; Marc-André ter Stegen bracht redding.

Collega-doelman André Onana moest ook meermaals ingrijpen in de eerste helft. De nieuwe eerste keeper van Inter voorkwam treffers van Ousmane Dembélé en Robert Lewandowski, maar kon niet voorkomen dat Barcelona vijf minuten voor de rust op voorsprong kwam. Na een sprint langs de zijlijn verstuurde Sergi Roberto een lage voorzet, die op waarde werd geschat door Dembélé: 1-0. Met een gevaarlijk schot zorgde Raphinha bijna nog voor een 2-0 ruststand.

Inter, dat behalve met Dumfries ook met Stefan de Vrij aantrad, kwam sterk uit de kleedkamer. Kort na de pauze dacht Gerard Piqué dat de achterste linie van Barcelona een strakke voorzet van Alessandro Bastoni kon laten lopen, maar dat was buiten de attente Nicolò Barella gerekend: 1-1. Met een knappe redding op de doellijn voorkwam Ter Stegen vervolgens de 1-2 van Lautaro Martínez, maar even daarna schoot de spits via beide palen toch raak.

Die treffer betekende virtueel het einde van Barcelona in de Champions League. De Jong kwam na de 1-2 binnen de lijnen. Barcelona probeerde uit alle macht een gelijkmaker te forceren en zag een doelpunt van Lewandowski afgekeurd worden wegens buitenspel. Negen minuten voor tijd nam de spits toch de 2-2 voor zijn rekening. Lewandowski kreeg de bal plots voor de voeten dankzij De Vrij en zag zijn schot van richting veranderd worden door de voet van Bastoni, waardoor Onana als aan de grond genageld stond.

Barcelona was daarna het gevaarlijkst, maar leek het deksel op de neus te krijgen in een tegenaanval van Inter. Invaller Robin Gosens zorgde voor een ware vreugde-explosie bij Inter: alle wisselspelers kwamen het veld op om het feest te vieren. Dat bleek voorbarig, want in de tweede van de zes minuten durende blessuretijd leidde een majestueuze kopbal van Lewandowski tot de 3-3. Inter liet een levensgrote kans op de 3-4 liggen: Kristjan Asllani verscheen samen met Henrikh Mkhitaryan voor het doel van Barcelona, verzuimde zijn ploeggenoot aan te spelen en zag Ter Stegen redding brengen met de voet.

Viktoria Plzen
2 - 4
Bayern München

Vorige week stond Bayern na 21 minuten met 3-0 voor; ditmaal duurde het 25 voordat het 0-3 stond. Sadio Mané ging een succesvolle één-twee aan met Leon Goretzka en opende de score, waarna de vrijstaande Thomas Müller op aangeven van Kingsley Coman vlak voor het doel de 0-2 voor het intikken had. Goretzka tilde de marge naar drie met een beheerst schot in de rechterhoek, terwijl doelman Jindrich Stanek op het verkeerde been stond. Tien minuten voor de rust bepaalde Goretzka de ruststand op 0-4 met een succesvolle stift over Stanek.

De eerste helft bleek geen voorbode van de tweede. Integendeel: Viktoria rechtte deels de rug en gaf de thuissupporters reden tot juichen. Adam Vlkanova maakte er 1-4 van met een poeier vanaf de zestienmeterlijn, waarna een knap doelpunt van Jan Kliment de 2-4 betekende. De invaller nam de bal aan met de rug naar het doel en scoorde uit de draai met het linkerbeen. De zege van Bayern kwam echter niet serieus in gevaar. Noussair Mazraoui had een basisplaats bij Bayern, terwijl Ryan Gravenberch in de tweede helft inviel. De geblesseerde Matthijs de Ligt was er niet bij.