WK-sprookje Rusland spat in thriller tegen Kroatië uiteen

Reacties

Kroatië heeft een einde gemaakt aan het WK-sprookje van Rusland. Het gastland sneuvelde in de kwartfinale na een zinderende uitputtingsslag waarin een penaltyserie de beslissing moest brengen. Na verlenging stond er immers een 2-2 stand op het scorebord. Omdat Kroatië de penalty's beter nam is die ploeg woensdag in Moskou de tegenstander van Engeland in de halve finale.

WK-sprookje Rusland spat in thriller tegen Kroatië uiteen

De Russen begonnen in Sochi stormachtig, zoals de openingsfase sowieso vermakelijk was door de energie die de ploegen aan de dag legden. Eerst werd een schot van Artem Dzyuba geblokt en aan de andere kant verwerkte goalie Igor Akinfeev maar ternauwernood een voorzet van Ante Rebic tot corner. Uit die hoekschop kopte diezelfde Rebic over.

Cheryshev
Naarmate het eerste bedrijf vorderde namen beide ploegen wat gas terug, waardoor de 1-0 van Denis Cheryshev uit de lucht viel. De goal van de middenvelder van Villarreal was er niet minder mooi om. Op schitterende wijze schoot hij de bal in de bovenhoek. Het was voor de Rus al zijn vierde treffer van het WK, waardoor hij op gelijke hoogte kwam met sterren als Cristiano Ronaldo en Romelu Lukaku. Alleen Harry Kane was vaker trefzeker (zes goals).

Denis Cheryshev viert de openingsgoal van de Russen.
Denis Cheryshev viert de openingsgoal van de Russen.

Even leken de Kroaten van slag, maar nog voor rust werd orde op zaken gesteld. De ploeg van coach Zlatko Dalic maakte gebruik van de ruimte die de Russen bij een Kroatische achterbal weggaven. Rechtsback Mario Fernandes stapte op die momenten immers door en verloor het kopduel van Ivan Strinic, waardoor er enorm veel ruimte kwam voor Mario Mandzukic. De aanvaller van Juventus legde de bal prima terug op Andrej Kramaric die binnenkopte: 1-1.

Na rust draaiden de Kroaten langzaamaan de duimschroeven aan bij de Russen. Een enorme kans was niet besteed aan Ivan Perisic, die vanaf een paar meter de (binnenkant van) de paal redding zag brengen. Het bleek in de reguliere speeltijd het laatste échte wapenfeit van de Kroaten, terwijl de Russen zich nog meldden met een kopbal van Aleksandr Erokhin. In de blessuretijd kwam daar een schot bij van Fedor Smolov, die het vanuit een moeilijke hoek probeerde en bijna de even daarvoor aan zijn hamstring geblesseerd geraakte goalie Danijel Subasic verraste.

In de verlenging bleek dat de wel degelijk gehavende Subasic, tegen Denemarken nog de held in de penaltyserie, toch verder moest omdat de geblesseerde Sime Vrsaljko zo gehavend was dat híj de vierde wissel van de Kroaten werd. Juist toen de spanning toenam en de Russen misschien wel hoopten te profiteren van de kwetsuur van Subasic, sloeg Vida toe. De Kroatische verdediger kopte uit een corner raak en zag de bal langs een woud van benen in de verre hoek vallen.

Mislukte Panenka
Rusland toonde evenwel buitengewoon veel veerkracht en kwam in de 115de minuut tot geluk van de thuisfans nog langszij. Rechtsback Fernandes bracht met een rake kopbal de hoop terug in de Russische harten, zeker gezien het blessureleed bij Subasic. In de penaltyserie bleken missers van Fedor Smolov (mislukte Panenka) en diezelfde Fernandes (wilde poging naast) te veel omdat bij de Kroaten alleen Mateo Kovacic faalde en Ivan Rakitic met een rake inzet de nekslag uitdeelde. De Kroatische vedette Luka Modric haalde in de serie opgelucht adem toen hij de bal via Akinfeev en de paal toch nog de goal in zag gaan.

Invaller Fedor Smolov groeide met een mislukte Panenka uit tot schlemiel bij de Russen. Evenals Mario Fernandes faalde hij vanaf de stip.
Invaller Fedor Smolov groeide met een mislukte Panenka uit tot schlemiel bij de Russen. Evenals Mario Fernandes faalde hij vanaf de stip.

Voor de Kroaten wacht woensdag in Moskou Engeland als sta-in-de-weg richting de finale. Daardoor is de ploeg van Dalic al heel dicht bij een evenaring van de beste WK-deelname ooit; in 1998 eindigde de vorige gouden lichting van de Kroaten als derde in Frankrijk. De vraag is wel nog in hoeverre Kroatië dan hersteld is van de uitputtingsslag van vanavond, zo is het maar de vraag of doelman Subasic dan van de partij is.

Het Rusland van bondscoach Stanislav Cherchesov kan ondanks de uitschakeling terugkijken op het meest succesvolle WK ooit. Sinds Rusland in 1994 als zelfstandig land aan de WK's deelneemt werd nooit de groepsfase overleefd. Uitgerekend in eigen land gebeurde dat ondanks een waardeloze voorbereiding wel en werd onder meer Spanje uitgeschakeld. De Kroaten maakten in Sochi evenwel een einde aan dat succes en dompelden het gastland in rouw.

Lees in VI Live de details van de penaltyserie en de nasleep van de zinderende wedstrijd in Sochi.

'Slijtageslag Rusland-Kroatië is het ideale scenario voor Engeland'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.