Kroatië wint na missers Schöne en Jørgensen vanaf elf meter

Kroatië heeft zich na een zinderende penaltyreeks geplaatst voor de kwartfinale van het WK. Kasper Schmeichel leek uit te groeien tot de held van Denemarken, maar uiteindelijk won Kroatië de strafschoppenserie met 3-2. Na 120 minuten stond het 1-1.

Bij Kroatië startten de vooraf verwachte elf namen, maar Denemarken-bondscoach Age Hareide verraste flink. Jonas Knudsen, Mathias 'Zanka' Jørgensen, Martin Braithwaite en Andreas Cornelius kregen een basisplaats, waardoor spelers als Jens Larsen, Lasse Schöne, Nicolai Jørgensen en Pione Sisto op de bank begonnen.

De wijzigingen pakten aanvankelijk fantastisch uit voor Denemarken. Na amper een minuut nam het land al de leiding. Een gigantisch verre ingooi van Knudsen, zijn specialiteit, kwam via Thomas Delaney terecht bij Jørgensen en de verdediger schoot raak via de hand van de grabbelende doelman Danijel Subasic: 0-1.

Het werd de meest trefzekere openingsfase van het WK, want de Denen waren nog maar net klaar met juichen toen de 1-1 al op het scorebord verscheen. Ante Rebic speelde rechtsback Sime Vrsaljko vrij, wiens harde voorzet via twee Denen voor de voeten kwam van Mario Mandzukic. De spits maakte vanaf een meter of zeven geen fout.

Mario Mandzukic viert zijn razendsnelle gelijkmaker tegen Denemarken.

Zo levendig als de eerste minuten waren, zo saai werd het daarna. Kroatië en Denemarken namen geen risico en dat kwam de amusementswaarde niet ten goede. Toch kregen beide landen na een half uur nog enkele goede kansen. Braithwaite stuitte op Subasic na een goede pass van Christian Eriksen en namens Kroatië liet Ivan Rakitic zich zien met een goed schot, terwijl Dejan Lovren een opgelegde kopkans verprutste.

Op slag van rust raakte Eriksen nog de lat met iets wat het midden hield tussen een schot en een voorzet. Het gebrek aan aanvallende impulsen noopte Hareide tot ingrijpen. Andreas Christensen keerde na de onderbreking niet terug, Ajax-middenvelder Schöne loste hem af.

In de tweede helft kregen beide ploegen het voor elkaar om nog minder te creëren dan in het eerste bedrijf. De boomlange Deense spits Cornelius was onzichtbaar en werd in de 66ste minuut vervangen door Feyenoorder Jørgensen. De spits liet zich vlak na zijn invalbeurt al zien met een hard schot na een goede actie van Yussuf Poulsen.

Invaller Nicolai Jørgensen maakte heel wat meer indruk dan basisspeler Andreas Cornelius.

Pas in de laatste tien minuten kwam de wedstrijd eindelijk wat tot leven. Rebic had meerdere goede acties in huis en dat leverde kansen op voor Ivan Perisic en Josip Pivaric. Rakitic trof de vuisten van Schmeichel met een pegel van afstand. Braithwaite was met een volley gevaarlijk voor Denemarken, maar zijn inzet vloog naast.

Omdat er niet meer gescoord werd, ging de wedstrijd verder met een verlenging. Denemarken leek zich te hebben voorgenomen een penaltyserie te willen voorkomen. De Scandinaviërs speelden plots een stuk aanvallender en in een veel hoger tempo. Eriksen liet zich zien, Schöne probeerde het tot drie keer toe met een schot van afstand en de verre inworpen van Knudsen bleven steeds voor gevaar zorgen.

Toch was het Kroatië dat de allergrootste kans kreeg op de 2-1. Een weergaloze pass van Modric zette Rebic alleen voor Schmeichel. De aanvaller omspeelde de doelman en werd vlak voor hij ging scoren neergehaald door Zanka: penalty. Modric nam de verantwoordelijkheid op zich, maar faalde jammerlijk. Schmeichel pakte zijn inzet klemvast en vierde dat met Zanka, die vanwege het afschaffen van triple punishment ontsnapte met geel en met zijn overtreding dus mede de winnende van Kroatië voorkwam.

In de allesbeslissende penaltyserie misten Denemarken én Kroatië de eerste strafschop. Subasic redde op de inzet van Eriksen, Schmeichel stopte de penalty van Milan Badelj. De vier daarna gingen raak, tot Subasic de strafschop van Schöne stopte. Kroatië kwam echter wederom niet op voorsprong, want Schmeichel neutraliseerde de trap van Pivaric.

Na de misser van Schöne was het de beurt aan Feyenoorder Jørgensen, maar ook hij stuitte op Subasic. Drie keer bleek scheepsrecht voor Kroatië, want  Rakitic schoot de winnende strafschop feilloos binnen en bezorgde zijn land daarmee een plek in de kwartfinale, waar Rusland de tegenstander is.