Waarom LAFC toch een club moet betalen voor transfervrije Bale

Reacties

Los Angeles FC slaagde erin om Gareth Bale transfervrij vast te leggen. De koploper van de Western Conference in de Major League Soccer schreef bij de aankondiging van de komst van de 32-jarige aanvaller echter dat er een kleine som is betaald aan Inter Miami, de club van David Beckham. Dat vraagt om uitleg.

Waarom LAFC toch een club moet betalen voor transfervrije Bale

De MLS kent een waslijst aan regels waar clubs aan moeten voldoen om hun selectie samen te stellen. Er is een salarisplafond waar op verschillende manieren van afgeweken mag worden, bijvoorbeeld met allocation money of door een speler aan te merken als designated player. Iedere club mag drie designated players aanwijzen die meer salaris mogen ontvangen.

De regels zijn ooit bedacht om de competitie eerlijker te maken. Zo is het salarisplafond voor alle clubs even hoog. LAFC maakte maandag bekend dat de club Bale voor een jaar heeft vastgelegd met behulp van target allocation money. De aanvaller is dus geen designated player. LAFC meldde daarnaast dat de club ongeveer zeventigduizend euro aan general allocation money heeft betaald aan Inter Miami voor Bale.

Dat heeft weer te maken met het zogeheten discovery process. Clubs mogen spelers die nog niet in de MLS spelen en aan bepaalde aanvullende voorwaarden voldoen via dat proces proberen vast te leggen. Bij de eerste stap komt de speler op de discovery list van een club terecht. Hiervoor geldt een maximum van zeven spelers en een speler mag maar bij één club op deze lijst staan. Het Inter Miami van eigenaar Beckham was er dus eerder bij dan LAFC.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Als meerdere clubs een speler op de lijst willen zetten, komt hij terecht bij de club die als eerste een verzoek indiende. Willen twee clubs op dezelfde dag een speler registreren, dan krijgt de club met het laagste aantal punten per wedstrijd het eerste recht. Als een club een speler op de discovery list heeft staan, ligt het eerste recht om een speler vast te leggen bij die club.

Doordat Inter Miami er eerder bij was, moest LAFC geld betalen om het zogeheten priority right in handen te krijgen en Bale alsnog vast te leggen. Inter Miami kon dat geld vervolgens accepteren of ervoor kiezen om Bale een voorstel te doen. Dat laatste lijkt niet te zijn gebeurd, want LAFC legde 75 duizend dollar (omgerekend ruim zeventigduizend euro) neer om Bale te kunnen vastleggen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Los Angeles
Meer over Los Angeles
Meer G. Bale
Meer over G. Bale
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.