Vitesse verder in het nauw door nieuwe onthullingen over invloed Abramovich

Reacties

Juist nu de licentie van Vitesse op de tocht staat, is de club opnieuw in verlegenheid gebracht door uitgelekte documenten. Daaruit blijkt dat Valery Oyf de afgelopen jaren geld leende van Roman Abramovich om de Arnhemmers te financieren.

Vitesse verder in het nauw door nieuwe onthullingen over invloed Abramovich
© Pro Shots

Dat blijkt uit berichtgeving van een aantal onderzoeksjournalisten van onder meer The Guardian, NRC en Trouw. Oyf bevestigde vorig jaar al eens dat hij geld leende van Abramovich, maar toen werd nog niet aangenomen dat dit op grote schaal gebeurde. Inmiddels is duidelijk dat dit wel het geval was. Via offshorebedrijf Matteson leende Oyf (foto) via ingewikkelde financiële constructies tientallen miljoenen van Abramovich, om vervolgens Vitesse met dat geld te financieren.

Uit eerdere berichtgeving bleek al dat Abramovich in een eerdere periode ook al meer dan honderd miljoen euro in Vitesse stopte. Zo was de Russische oligarch op de achtergrond betrokken bij de overname door Merab Jordania in 2010. Naar aanleiding daarvan startten de KNVB en het Ministerie van Economische Zaken een onderzoek naar de banden van Vitesse met de voormalige Chelsea-eigenaar, die dus ook na de overname door Oyf nog een flinke vinger in de pap blijkt te hebben gehad.

Omdat Abramovich na de Russische inval in Oekraïne op een internationale sanctielijst kwam te staan, eiste de licentiecommissie van de KNVB eerder al dat Vitesse de banden met Oyf zou verbreken om de licentie niet te verliezen. Dit vanwege eerdere bewijzen over de nauwe banden tussen de twee Russische zakenlieden. Dat er nu opnieuw bewijs naar buiten komt over de invloed van Abramovich bij Vitesse, brengt de toch al in nood verkerende Arnhemmers opnieuw flink in verlegenheid.

Bekijk hier al onze video's
Meer Vitesse
Meer over Vitesse
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.