'Vernieuwd' Ajax kruipt door het oog van de naald in Volendam

Ajax is zaterdagavond ontsnapt aan het vijfde puntenverlies op rij. Bij FC Volendam kwamen de Amsterdammers in een 'vernieuwde' opstelling op een 0-3 voorsprong, maar de thuisclub kwam in de slotfase nog bijna langszij.

FC Volendam
FC Volendam
2 - 4
Ajax
Ajax

Op Twitter kon Ajax hetzelfde opstellingsplaatje aanhouden, trainer Alfred Schreuder koos er immers voor om niet te wisselen ten opzichte van het zo pijnlijk verlopen duel met Napoli. Toch werd er genoeg veranderd, zo legde de coach voor de wedstrijd uit. Calvin Bassey werd linksback, Daley Blind schoof naar het centrum, Dusan Tadic ging naar links, Steven Berghuis naar rechts en Steven Bergwijn ging vanaf het middenveld opereren.

Er moest iets veranderen bij Ajax, dat vier wedstrijden op rij niet had gewonnen. Volendam bleek echter geen gewillig slachtoffer. De thuisclub opende sterk en kreeg kansen, maar na een individuele actie van Berghuis werd de wedstrijd opengebroken. De rechtsbuiten speelde Oskar Buur op mooie wijze uit en zag Brian Plat vervolgens hands maken in het strafschopgebied. Aanvoerder Tadic benutte na ruim een kwartier het buitenkansje vanaf elf meter voor zijn eerste doelpunt van het seizoen.

Ook na de openingstreffer bleef Volendam de aanval zoeken. Gaetano Oristanio kwam nog behoorlijk dicht bij het (nu al) mooiste doelpunt van het seizoen, maar keeper Remko Pasveer zag de bal recht op zich afkomen na een stijlvolle omhaal van de Italiaan. Kort na dat moment maakte opnieuw een Ajax-speler zijn eerste treffer van het seizoen. Bassey werd gevonden door Berghuis en kopte vijf minuten voor rust raak bij de tweede paal.

Calvin Bassey kreeg als linksback meerdere grote kansen.

Kort nadat Volendam-trainer Wim Jonk het met invallers Daryl van Mieghem en Henk Veerman over een andere boeg wilde gooien, besliste een Ajax-invaller de wedstrijd. Brian Brobbey werd de diepte ingestuurd door Jurriën Timber, de spits maakte het met dodelijke precisie af. Brobbey zag Mohammed Kudus opnieuw starten, maar gaf zijn visitekaartje af in het Kras Stadion.

Bij een 0-3 voorsprong begon Schreuder meer spelers rust te geven, maar na het wisselen van Bergwijn en Devyne Rensch kreeg Volendam dankzij Pasveer de wind in de zeilen. Lequincio Zeefuik leek een houdbare bal af te leveren, maar Pasveer verkeek zich op de inzet en moest de 1-3 toestaan (zie video onderaan). Direct daarna kreeg Volendam kansen op meer. Van Mieghem kon Pasveer direct vanaf de aftrap niet verschalken in de korte hoek en Veerman wipte de bal voorlangs.

Zo werd het toch nog erg spannend in Volendam, al helemaal na een doelpunt van voormalig Ajacied Carel Eiting. De middenvelder schoof enkele minuten voor tijd de aansluitingstreffer binnen. Het initiatief lag daarna volledig bij Volendam, dat een Ajax uit vorm gigantisch onder druk zette. Vlak voor het ingaan van de extra tijd leek het doek te vallen via de 3-3 van Veerman, maar de spits stond buitenspel.

Ajax hield door deze VAR-ontsnapping uiteindelijk stand voor de eerste overwinning sinds 10 september, maar van een geslaagd examen is nauwelijks sprake. Daar veranderde de late 2-4 van Davy Klaassen niets aan. Ajax neemt voorlopig de koppositie over van AZ, de Alkmaarders komen zondag in actie tegen FC Utrecht. Bij Ajax worden de pijlen nu gericht op de cruciale uitwedstrijd tegen Napoli van aanstaande woensdag.