Verbeek wil ongeslagen status voortzetten tegen Robben

Reacties

Voetbal International blikt regelmatig vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de twintigste speelronde is dat het duel tussen 1. FC Nürnberg en Bayern München van zaterdagmiddag (15.30 uur).

Verbeek wil ongeslagen status voortzetten tegen Robben

1. FC Nürnberg

Klassering: vijftiende plaats (zeventien punten uit negentien duels)
Vorm: G-G-G-W-W

Het 1. FC Nürnberg van trainer Gertjan Verbeek heeft in 2014 de beroerde eerste seizoenshelft (zonder zege) van zich afgespeeld. Door de wedstrijden tegen 1899 Hoffenheim (4-0) en Hertha BSC (1-3) te winnen, is de Zuid-Duitse formatie een van de vijf ploegen met de volle winst in het nieuwe jaar. Verbeek, in oktober aangesteld als opvolger van de ontslagen Michael Wiesinger, testte tijdens de winterstop het systeem uit met de ouderwetse libero. Maar tijdens de twee competitieduels in 2014 viel 1. FC Nürnberg op met een meer Nederlands strijdplan: de tegenstander vroeg onder druk zetten, hoog verdedigen.

Ook Verbeeks keuze linksback Javier Pinola door te schuiven naar het centrum van de achterhoede had tijdens de laatste drie speelronden resultaat. In die serie behaalde Nürnberg zeven punten en incasseerde het slechts één treffer.

Uitgelicht
Josip Drmic was vorige week zondag de grote man tegen Hertha BSC met twee doelpunten; zijn negende en tiende treffer in de Bundesliga in dit seizoen. De Kroaat is de eerste speler die namens 1. FC Nürnberg de dubbele cijfers haalt sinds Albert Bunjaku. Die besloot de jaargang 2008/09 met twaalf goals. De laatste voetballer van de Zuid-Duitse club die na negentien speelronden een hoger rendement haalde dan Drmic, is Marek Mintál in het seizoen 2004/05. Destijds stond de Slowaakse clubicoon op veertien treffers; door in totaal 24 keer te scoren werd hij die jaargang zelfs topscorer.

Bayern München

Klassering: eerste plaats (53 punten uit negentien duels)
Vorm: W-W-W-W-W

Bayern München gaat bij 1. FC Nürnberg voor zijn twaalfde competitiezege op rij. Met tien punten voorsprong op de huidige nummer twee Bayer Leverkusen - dat een wedstrijd meer speelde - is het voor de Beierse grootmacht vooral zaak de concentratie vast te houden. Geen gemakkelijk uitgangspunt, wetende dat komende woensdag het kwartfinaleduel om de DFB-Pokal bij Hamburger SV op de rol staat, terwijl een week later het eerste Champions League-treffen met Arsenal plaatsheeft.

Technisch directeur Matthias Sammer deed afgelopen week derhalve vooral zijn best de punten aan te stippen waarop de hoofdmacht nog progressie kan boeken. Zo werd de recente 1-2 zege bij VfB Stuttgart pas ver in blessuretijd veiliggesteld, een zwaarbevochten winst doordat Bayern zich in de beginfase fysiek liet overrompelen. Vooral de in centimeters kleine spelers – Philipp Lahm, Thiago, Xherdan Shaqiri, Mario Götze – moeten nóg sneller anticiperen en intelligenter voetballen, aldus Sammer. Daar komt óók gogme bij kijken. Opvallend is verder dat nog geen enkele tegenstander van Bayern München dit seizoen een rode kaart ontving.

Uitgelicht
Arjen Robben en Bayern stevenen af op een spoedig akkoord over contractverlenging. Zodra de Groninger zijn handtekening heeft gezet onder een nieuwe tweejarige verbintenis (tot medio 2017), heeft de club nagenoeg iedere topspeler langdurig aan zich gebonden.

Slechts over Toni Kroos bestaan grote twijfels. Het contract met de zelfopgeleide middenvelder loopt in 2015 af en trainer Pep Guardiola wekt de indruk dat het behoud van Kroos allesbehalve prioriteit geniet. Naast de sportieve perspectieven vormen zijn salariseisen een struikelblok. Het steekt Kroos dat de absolute toppers het dubbele tot het drievoudige verdienen. Ook met Dante verlopen de onderhandelingen moeizaam. Hoewel de Braziliaanse verdediger nog tot de zomer van 2016 vastligt, wil Bayern zijn contract openbreken. Ook hier gaat het om salaris, maar tevens om de looptijd van de nieuwe verbintenis.

Onderlinge historie

Inclusief een duel om de DFB-Pokal wacht 1. FC Nürnberg al twaalf opeenvolgende wedstrijden tegen Bayern München op een zege. De laatste driepunter dateert van 2 februari 2007. Destijds werd Bayern – met Ottmar Hitzfeld aldaar voor het eerst terug op de bank als opvolger van de ontslagen Felix Magath – met 3-0 verslagen. Aan de andere kant zijn de laatste prestaties van Der Rekordmeister in Neurenberg niet al te indrukwekkend. Van de laatste zes bezoeken sloot Bayern er slechts één zegevierend af: in het seizoen 2011/12 werd het 0-1 dankzij Arjen Robben. Van de 29 gespeelde onderlinge competitieduels in Neurenberg won de thuisploeg er acht en verloor zij er dertien.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
29/10/2011 Bayern München - 1. FC Nürnberg 4-0 Bundesliga
31/03/2012 1. FC Nürnberg - Bayern München 0-1 Bundesliga
17/11/2012 1. FC Nürnberg - Bayern München 1-1 Bundesliga
13/04/2013 Bayern München - 1. FC Nürnberg 4-0 Bundesliga
24/08/2013 Bayern München - 1. FC Nürnberg 2-0 Bundesliga
 
Tekst: Vincent Okker

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.