Veelzeggend: Feyenoord heeft drie spitsen, maar Advocaat gebruikt ze niet

Reacties

Feyenoord had zondag drie centrumspitsen op de bank zitten in het uitduel met FC Twente, maar ondanks de stand (2-2) besloot Dick Advocaat geen gebruik van hen te maken. Het roept vraagtekens op.

Veelzeggend: Feyenoord heeft drie spitsen, maar Advocaat gebruikt ze niet
© Pro Shots
FC Twente
FC Twente
2 - 2
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord kende zondag in Enschede een ronduit zwakke start, maar kwam halverwege de tweede helft via een penalty van Steven Berghuis toch op gelijke hoogte. Daarna was er nog genoeg tijd om voor de overwinning te gaan, maar Advocaat vond het niet nodig een (extra) spits te brengen. Leroy Fer, Lutsharel Geertruida en Ridgeciano Haps mochten wel invallen, maar Robert Bozenik, Nicolai Jørgensen en Lucas Pratto bleven allemaal waar ze de hele wedstrijd zaten: op de bank. Dat terwijl Bryan Linssen ook geen potten kon breken.

Waarom Advocaat dat deed, wilde hij zondag tijdens de persconferentie niet zeggen. 'Er zal toch een reden voor zijn dat ik dat niet doe?' Er dieper op ingaan vond de Hagenaar niet verstandig. Dat was voor Pierre van Hooijdonk ook niet nodig. 'Over twee van die drie spitsen heeft Dick al genoeg gezegd. Bozenik heeft hij afgeserveerd en Pratto vindt hij ook niet goed genoeg. En ik denk dat hij baalde van wat hij woensdag tegen Heerenveen van Jørgensen zag', zei de oud-spits van Feyenoord zondag bij NOS Studio Voetbal.

Jørgensen mocht de voorbije weken nog wel invallen in de competitieduels met PSV (3-1) en Willem II (5-0) en het bekerduel met SC Heerenveen van afgelopen woensdag (4-3). Die laatste wedstrijd kantelde na de entree van de Deense spits, die Linssen in de 79ste minuut toen wel mocht aflossen, volledig: van 1-3 naar 4-3. Toch vond Theo Janssen die slappe invalbeurt geen reden hem in Enschede niet te brengen. 'Jørgensen moet wat sterker zijn, meer duels winnen op dat moment, dat begrijp ik wel, maar dit was wel een wedstrijd om hem te brengen.'

Advocaat dacht daar dus anders over. De ervaren trainer kiest de laatste weken steevast voor Linssen in de spits. In die rol maakte de voormalig speler van Vitesse in de laatste wedstrijd van 2020 al een hattrick tegen SC Heerenveen, maar vervolgens begon hij de eerste weken van 2021 op de bank. Eerst kreeg Pratto de voorkeur in de punt van de aanval, daarna Jørgensen. Maar de van River Plate gehuurde Argentijn kwam al vier duels niet in actie, terwijl Jørgensen zijn plek na de veelbesproken competitienederlaag in Friesland kwijtraakte.

Kapitaalvernietiging?
Het leidde vrijdag ook al tot een vraag op het perspraatje van Advocaat. Want doet hij niet aan kapitaalvernietiging door zijn drie spitsen op de bank te houden? 'Je moet als trainer niet kijken naar kapitaalverlies, je kijkt naar resultaat. Nico heeft nog een contract hierna, Bozenik heeft nog drie jaar, Pratto loopt eind van het seizoen af. Dus dat is geen kapitaalverlies', zei Advocaat over de reserverol van zijn spitsen. 'Die krijgen straks wel weer een kans om te laten zien dat ze erin horen. Maar op dit moment doet Linssen het goed.'

De cijfers onderschrijven dat. Sinds Linssen zichzelf op 23 december bevrijdde met zijn hattrick tegen Heerenveen, was de dertigjarige aanvaller in vijf wedstrijden als basisspeler nog eens goed voor vier goals en twee assists. Jørgensen scoorde in 2021 tegen Sparta Rotterdam en AZ, maar heeft Advocaat niet voldoende kunnen overtuigen en werd in januari al in verband gebracht met een vertrek. En Bozenik en Pratto waren dit seizoen nog niet een keer betrokken bij een doelpunt. Het is tekenend voor de huidige situatie van Feyenoord in de spits.

de spitsen van feyenoord

Speler Duels (invaller) Goals Assists
Linssen 27 (2) 8 3
Jørgensen 20 (8) 3 0
Pratto 6 (3) 0 0
Bozenik 5 (4) 0 0

Statistieken over alle competities

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.