Linssen doet wat Jørgensen verzuimt: hattrickheld verlost zichzelf en Feyenoord

Feyenoord heeft de draad van het winnen van wedstrijden weer opgepakt. Een paar dagen na de eerste nederlaag in zeer lange tijd werd SC Heerenveen in De Kuip geklopt. Dat was nota bene te danken aan Bryan Linssen, die als centrumspits mocht opdraven omdat Nicolai Jørgensen weer eens ontbrak. De Limburger was goed voor een weergaloze hattrick.

Feyenoord
Feyenoord
3 - 0
sc Heerenveen

Bij Feyenoord ontbrak Jørgensen in de wedstrijdselectie: de qua vorm en fitheid kwakkelende spits kreeg op de wedstrijddag last van zijn lies en 'durfde het risico niet aan', zo legde trainer Dick Advocaat voor de wedstrijd uit tegenover FOX Sports. Daartegenover stond de rentree van aanvoerder en sterspeler Steven Berghuis, die afgelopen weekend tijdens de 1-0 nederlaag bij Vitesse (de eerste verliespartij van Feyenoord onder Advocaat) node werd gemist.

Het was echter een andere aanvaller die de spotlights pakte. Vanwege het ontbreken van Jørgensen stond Linssen in de punt van de aanval in een 4-3-3-systeem, hij beschaamde dat vertrouwen allerminst. Kort na rust liep de kleine aanvaller met zijn hoofd tegen een steenharde, maar puntgave voorzet van Tyrell Malacia aan: 1-0. Tien minuten daarna knalde Linssen ook de 2-0 achter voormalig Feyenoord-keeper Erwin Mulder. De assist van Berghuis was subtiel, met buitenkantje rechts, het afronden van Linssen overtuigend.

Met zijn dubbelslag zorgde hij voor blijdschap, maar vooral voor opluchting bij de Rotterdammers. Voor rust was het namelijk niet bepaald overtuigend wat Feyenoord liet zien. Kansen waren er wel, maar Berghuis (redding Mulder), Luciano Narsingh (op de paal), Linssen (een hard schot over) en wederom Narsingh (op de lat) scoorden niet. Mede door het ontbreken van de snelle aanvaller Mitchell van Bergen kon Heerenveen maar nauwelijks gevaarlijk worden.

Verlossing
Dat lukte ook niet in de tweede helft, waarin Linssen dus uitblonk. In de slotminuut maakte hij zijn persoonlijke feest compleet door uit een corner de 3-0 binnen te koppen. Hij zorgde met zijn goals niet alleen voor verlossing bij Feyenoord, maar zeker ook bij zichzelf. Sinds zijn zomerse komst van Vitesse (waarvoor hij vorig seizoen 14 keer scoorde in 25 competitieduels) trof hij pas één keer doel. Dat was op 4 oktober, in de vierde wedstrijd van het seizoen: een 1-4 zege bij Willem II. Sindsdien ging het vaak over het gebrek aan goals van Linssen, maar die geluiden zullen nu even verstommen.

Met de overwinning herstelt Feyenoord zich dus van de nederlaag (de eerste in 26 Eredivisie-duels) van afgelopen weekend. Heerenveen houdt juist een negatieve reeks in stand. De Friezen wonnen op 1 november nog wel met 1-4 bij Sparta Rotterdam, maar daarna werd er tegen AZ (0-3 nederlaag), RKC Waalwijk (1-1), ADO Den Haag (1-1), PSV (2-2), Vitesse (1-1) en afgelopen weekend Heracles Almelo (1-2 nederlaag) telkens níét gewonnen. Dat was ook nu het geval.