Op scherp gezet Feyenoord deelt PSV enorme dreun uit

Feyenoord heeft een roerige week zondag afgesloten met een belangrijke overwinning op PSV. De Rotterdammers gaven de bezoekers een lesje effectiviteit.

Feyenoord
Feyenoord
3 - 1
PSV
PSV

Feyenoord kende een moeizame aanloop naar de topper tegen PSV. De Rotterdammers hadden drie duels op rij verloren en staken afgelopen week de koppen bij elkaar. Aanvoerder Steven Berghuis gaf echter aan dat de spelersgroep nog altijd honderd procent achter Dick Advocaat stond. De ervaren oefenmeester voerde drie wijzigingen door in zijn opstelling, met Bryan Linssen als meest opvallende naam. Hij kreeg in de spits de voorkeur boven Nicolai Jørgensen en Lucas Pratto.

De kraker in De Kuip kende een open beginfase en al binnen zeven minuten viel het eerste doelpunt. Lutsharel Geertruida troefde Mauro Júnior eenvoudig af en legde breed op Mark Diemers, die de bal door de benen van PSV-doelman Yvon Mvogo binnenschoot: 1-0. PSV zocht daarna nog nadrukkelijker de aanval. De bezoekers hadden veel balbezit en waren ook wel dreigend, maar haalden de trekker niet over.

Oerkreet Berghuis
Aan de andere kant redde Mvogo goed op een grote kans voor Linssen, maar in de 25ste minuut was het alsnog raak voor Feyenoord. Berghuis kwam naar binnen en schoot de bal fraai in de verre hoek: 2-0. De captain eindigde zo een reeks van acht duels zonder doelpunt en slaakte een oerkreet van vreugde. Zijn oude maatje Robin van Persie keek op de tribune met een grote glimlach toe.

Kort voor rust werd het nóg mooier voor Feyenoord, dat veel effectiever was dan PSV. Eran Zahavi miste namelijk een grote kans voor de Eindhovenaren, terwijl Linssen namens de thuisploeg wél toesloeg. Na een uitstekend uitgespeelde snelle aanval via Tyrell Malacia en Jens Toornstra wipte de gelegenheidsspits de bal subtiel langs Mvogo: 3-0.

Kansen PSV
Feyenoord zat zo op rozen bij rust, maar na de hervatting schakelde PSV een tandje bij. Zahavi was met een kopbal uit een corner al snel dicht bij een doelpunt, maar Nick Marsman zat hem opnieuw in de weg. In de 56ste minuut viel dan toch de 3-1. Ibrahim Sangaré kopte raak uit een vrije trap van Philipp Max en gaf PSV zo nieuwe hoop. Donyell Malen werd twee keer zeer gevaarlijk, maar kreeg de bal er niet in.

Feyenoord overleefde de slotfase zonder verdere kleerscheuren en doet zo goede zaken op de ranglijst. De ploeg van Advocaat neemt afstand van FC Groningen verkleint het gat met nummer twee PSV naar vijf punten. De Eindhovenaren moeten hopen dat koploper Ajax later op de zondag niet profiteert tegen AZ.