Veel uitblinkende verliezers in VI's EK-elftal

Reacties

Nog maar één wedstrijd te gaan op het EK, Italië en Engeland overleefden de halve finales en staan op Wembley tegenover elkaar. Wie blonken uit in de halve finales? Het VI elftal van de halve finale is een mengelmoes van winnaars en verliezers geworden.

Veel uitblinkende verliezers in VI's EK-elftal
© Pro Shots
Italië
Italië
ns
1 - 1
Spanje
Spanje
Engeland
Engeland
nv
2 - 1
Denemarken
Denemarken

Op doel ging de strijd tussen Gianluigi Donnarumma (Italië) en Kasper Schmeichel (Denemarken). Beiden kregen een 8 van VI's rapporteur. Schmeichel stopte tegen Engeland een strafschop van Harry Kane, maar werd in de rebound alsnog geklopt. Daarvoor had de zoon van al het record van zijn vader geëvenaard door zeven reddingen te verrichten tijdens een EK-wedstrijd. Niet geheel onverwachts is Schmeichel dus verkozen boven Donnarumma.

Achterin nam aanvoerder Simon Kjaer van Denemarken op waardige wijze afscheid. De EK-held, geroemd om zijn rol in de nasleep van de Christian Eriksen-crisis, sleepte met zijn inzet een verlenging uit het vuur tegen Engeland. De mandekker was wel betrokken bij de 1-1, hij was de verdediger die het laatste tikje gaf na een voorzet van Bukayo Saka en zo een eigen doelpunt maakte. De tegengoal was echter sowieso gevallen: Raheem Sterling, met een 7,5 ook in dit elftal opgenomen, stond klaar om binnen te werken. Ondanks het eigen doelpunt kreeg Kjaer een 7 voor zijn voorlopig laatste optreden op een EK.

Naast hem twee winnaars met een 7,5 (Harry Maguire) en een 7 (Giovanni Di Lorenzo) achter hun naam. Maguire maakte als vanouds indruk met zijn drang naar voren en hield de boel – buiten een rake vrije trap om – potdicht achterin. Di Lorenzo had dit toernooi de ondankbare taak om op de Italiaanse rechterflank te spelen, terwijl alles naar links werd getrokken door zijn uitblinkende landgenoot Leonardo Spinazzola. De linksback viel echter uit met een blessure en Di Lorenzo kwam meteen in de spotlights te staan met zijn optreden tegen de Spanjaarden.

Dit elftal van de halve finale heeft een ijzersterk blok op het middenveld, tegen Marco Verratti (7,5), Sergio Busquets (8) en Pierre-Emile Højbjerg (8) heeft elke aanvallende middenvelder het lastig. Tel daarbij de creativiteit van Pedri op en je hebt een meer dan EK-waardig middenveld. Pedri kreeg tegen Italië het hoogste uitgedeelde cijfer voor een individuele speler, zijn prestatie was goed voor een 9. Logischerwijs is de Spanjaard met nog één wedstrijd te gaan leider in het VI-klassement (zie onderaan).

Dat Spanje de finale niet bereikte, was een klein wonder gezien de cijfers in de as. Niet alleen Busquets en Pedri deden het goed, ook valse spits Dani Olmo ging als een trein. De aanvaller verving Álvaro Morata in de punt van de aanval en was als assistgever betrokken bij de 1-1 van diezelfde Morata. Een 8,5 is zijn rapportcijfer. Mikkel Damsgaard kreeg een punt lager voor zijn optreden tegen Engeland. De Deen van Sampdoria heeft zichzelf in de kijker gespeeld op dit EK, zijn rake vrije trap tegen de Engelsen onderstreepte dat.

Toptwintig

In de toptwintig - bestaande uit spelers met minimaal vier EK-duels - staat maar één Engelsman: Harry Maguire. Het mogelijke gevolg van de ietwat taaie – maar zeer effectieve – spelopvatting van bondscoach Gareth Southgate. Pedri leidt nog steeds de dans in het VI-klassement en gekeken naar zijn concurrentie in de toplijst zal de middenvelder dat ook blijven doen. Zo moet Marco Verratti in de finale een 10 scoren om Pedri voorbij te gaan. Leonardo Spinazzola was een serieuze concurrent voor Pedri, maar is dus inmiddels geblesseerd uit kamp-Italië vertrokken.

Naam Land Gemiddelde
1. Pedri Spanje 7,75
2. Leonardo Spinazzola Italië 7,63
3. Luka Modric Kroatië 7,25
Marco Verratti Italië 7,25
5. Patrik Schick Tsjechië 7,20
6. Sergio Busquets Spanje 7,13
Federico Chiesa Italië 7,13
Paul Pogba Frankrijk 7,13
9. Vladimir Coufal Tsjechië 7,10
Mikkel Damsgaard Denemarken 7,10
Romelu Lukaku België 7,10
12. Dani Olmo Spanje 7,00
Kevin De Bruyne België 7,00
Lorenzo Insigne Italië 7,00
Jorginho Italië 7,00
Manuel Locatelli Italië 7,00
Harry Maguire Engeland 7,00
Yann Sommer Zwitserland 7,00
19. Gianluigi Donnarumma Italië 6,92
Joakim Maehle Denemarken 6,92
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.