Van Bommel nadert record met flitsend PSV, Schöne aast op volle bingokaart

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. In aanloop naar de tweede speelronde van de Champions League komen zaterdag PSV en Ajax in actie. Beide clubs spelen een uitwedstrijd.

Van Bommel nadert record met flitsend PSV, Schöne aast op volle bingokaart

SC Heerenveen - ADO Den Haag

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• SC Heerenveen is matig aan de competitie begonnen met zes punten uit net zoveel wedstrijden. De Friezen bezitten één punt minder dan de opponent van zaterdag. ADO speelde vorige week gelijk bij Vitesse en herstelde zich daarmee van de dreun die PSV uitdeelde.

Morten Thorsby maakte dit seizoen al vier kopdoelpunten in de Eredivisie. De laatste speler van SC Heerenveen dit dat presteerde was Bas Dost in het seizoen 2011/12 (acht treffers met het hoofd). Lees hier de vooruitblik van Thorsby zelf.

SC Heerenveen ontsnapte vorige week aan een nederlaag bij Excelsior.

• In de eerste zes speelrondes kreeg ADO Den Haag zeventien treffers om de oren. Alleen in het seizoen 1989/90 incasseerde de residentieclub zoveel doelpunten in de eerste zes duels.

• Het Abe Lenstra Stadion is tot nu toe het stadion waar de meeste Eredivisie-treffers vielen: achttien stuks. Zeven keer scoorde SC Heerenveen en elf keer trof de opponent van de Friezen doel.

Voor Aaron Meijers lonkt een fraaie mijlpaal. De verdediger van ADO Den Haag kan zijn 250ste Eredivisie-wedstrijd afwerken. Toevallig debuteerde Meijers ook tegen SC Heerenveen op het hoogste niveau, op 31 augustus 2008 namens FC Volendam.

ADO Den Haag veroverde vorige week een punt bij Vitesse.

• SC Heerenveen kreeg in zijn laatste twee Eredivisie-thuisduels vijf doelpunten om de oren, tegen Feyenoord (3-5) en Heracles Almelo (3-5). Nog nooit incasseerde een Eredivisie-club in drie thuiswedstrijden op rij zoveel goals.

Historie

• Vijftien keer eerder stond SC Heerenveen - ADO Den Haag op het programma in de Eredivisie. Met negen zeges en slechts twee nederlagen koesteren de Friezen een positieve balans.

• Eén van die overwinningen behaalde ADO Den Haag drie seizoenen geleden. Op 20 december 2015 werd het liefst 0-4 door onder meer een doelpunt van Tom Beugelsdijk.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - ADO Den Haag:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-0
2014/15 0-0
2015/16 0-4
2016/17 2-0
2017/18 2-0
'Bij Heerenveen is nog geen stijgende lijn te ontdekken'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

NAC Breda - PSV

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

• Na zes speelrondes is PSV nog zonder puntenverlies. Sterker nog: deze eeuw ging nooit een club beter van start dan de Eindhovenaren in dit seizoen. NAC Breda bivakkeert op de zeventiende plaats na één overwinning en vijf verliesbeurten. Midweeks verloren de Brabanders van RKC Waalwijk in het TOTO KNVB-bekertoernooi en vrijdag barstte er een bestuurlijke crisis los.

• Mitchell van der Gaag werd vorige week de eerste NAC Breda-trainer die vijf van zijn eerste zes Eredivisie-wedstrijden met de club verloor.

NAC Breda leed tijdens de vorige speelronde een pijnlijke nederlaag bij VVV-Venlo.

• In de eerste zes speelrondes kreeg PSV zestig schoten tegen, het minst van alle teams. Feyenoord en PEC Zwolle deelden de tweede plaats in dit klassement met elk 63 schoten tegen.

• NAC Breda ging in slechts drie van zijn laatste tien Eredivisie-thuisduels met de toenmalige titelhouder onderuit. Die andere zeven wedstrijden mondden uit in drie zeges en vier remises.

PSV rekende vorige week af met Ajax.

• Enkel Eric Gerets begon zijn trainersloopbaan bij PSV met meer achtereenvolgende Eredivisie-zeges dan Mark van Bommel: acht om zes. Gerets kreeg dat in het seizoen 1999/2000 voor elkaar, toen Van Bommel deel uitmaakte van zijn ploeg. De Nederlander kan binnenkort het record van de Belg overnemen.

• PSV maakte dit Eredivisie-seizoen al zeven treffers met inzetten van buiten het zestienmetergebied, meer dan elke andere club.

Midweeks zette PSV Excelsior Maassluis opzij in het TOTO KNVB-bekertoernooi.

Historie

• NAC Breda - PSV is toe aan de vijftigste Eredivisie-editie. De thuisploeg triomfeerde tot nu toe veertien keer en zag 24 keer alle punten naar de Eindhovenaren gaan.

VI's Chris Tempelman over de onrust bij NAC Breda.

• Op 22 december 2012 haalde PSV flink uit in Breda. Na een ruststand van 1-4 werd het uiteindelijk 1-6.

De laatste 5 Eredivisie-edities van NAC Breda - PSV:

Seizoen Uitslag
2011/12 3-1
2012/13 1-6
2013/14 2-1
2014/15 0-2
2017/18 1-4
'Steven Bergwijn heeft dezelfde toewijding als Cristiano Ronaldo'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Excelsior - VVV-Venlo

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Martin Pérez

Actueel

Excelsior loopt qua punten één op één. In de afgelopen speelrondes gaven de Kralingers zowel tegen Willem II als tegen SC Heerenveen de zege in de slotfase uit handen. Met elf punten is VVV-Venlo uitstekend gestart.

• Sinds de jaarwisseling fabriceerde Ali Messaoud zeven doelpunten in de Eredivisie, meer dan elke andere speler van Excelsior.

• VVV-Venlo had na zes speelrondes nog nooit zoveel punten verzameld in een Eredivisie-seizoen als nu. Opvallend is het lage aantal tegengoals: vier.

• Excelsior kan een clubrecord evenaren. De equipe uit Kralingen kwam in zijn laatste vier Eredivisie-duels telkens minimaal twee keer tot scoren. Twee keer zette Excelsior een reeks van vijf wedstrijden neer met ten minste twee goals, in 1983 en 1985.

Kent u Jeffrey Altheer nog? Hij is een van de spelers die zowel Excelsior als VVV-Venlo diende.
Kent u Jeffrey Altheer nog? Hij is een van de spelers die zowel Excelsior als VVV-Venlo diende.

VVV-Venlo kan zijn tweehonderdste Eredivisie-zege behalen én de derde op rij. De laatste keer dat de Limburgers dit binnen dezelfde Eredivisie-jaargang presteerden was in 2011/12.

• Dit kalenderjaar veroverde VVV-Venlo dertien punten in Eredivisie-uitwedstrijden. Als de ploeg van trainer Maurice Steijn minimaal gelijkspeelt bij Excelsior is het qua punten buitenshuis bezig aan zijn beste kalenderjaar sinds 1988.

Historie

• Excelsior speelde in het kader van de Eredivisie slechts zes keer in eigen huis tegen VVV-Venlo. Met drie thuiszeges en twee overwinningen voor de bezoekers liggen de historische verhoudingen niet ver uit elkaar.

• Afgelopen seizoen boekte VVV-Venlo een 0-2 overwinning bij Excelsior. Clint Leemans en Ralf Seuntjens verzorgden de productie.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Excelsior - VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
1986/87 1-2
2007/08 2-1
2010/11 1-0
2011/12 3-1
2017/18 0-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Fortuna Sittard - Ajax

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• Fortuna Sittard speelde afgelopen spectaculair gelijk (4-4) tegen Willem II en schroefde daarmee het puntentotaal op naar zes. Ajax is na de duidelijke nederlaag bij PSV voorlopig verplicht tot achtervolgen.

Andrija Novakovich maakte in zijn eerste zes Eredivisie-duels voor Fortuna Sittard vier goals. Alleen John Linford stond ooit op meer doelpunten voor de Limburgers na zoveel wedstrijden: zes, in 1985.

Sinds de jaarwisseling verloor Ajax slechts drie Eredivisie-wedstrijden. Twee keer was PSV de tegenstander.

Vorige week speelde Fortuna Sittard spectaculair gelijk tegen Willem II.

• De laatste keer dat Ajax niet scoorde in een uitwedstrijd bij een promovendus was in het seizoen 1995/96 tegen De Graafschap: 0-0. Destijds waren de Amsterdammers al zeker van de landstitel.

• Is het zaterdagavond bingo voor Lasse Schöne? De Deen trof doel tegen alle 25 clubs die hij tot nu toe ontmoette in de Eredivisie en kan van Fortuna Sittard zijn 26ste slachtoffer maken. Deze eeuw kreeg alleen Dirk Kuijt het voor elkaar om tegen 26 verschillende clubs te scoren.

Ajax won woensdag in het toernooi om de TOTO KNVB-beker van de amateurs van Te Werve, drie dagen na het verlies bij PSV.

Fortuna Sittard gaat zijn vijftigste Eredivisie-wedstrijd in het Fortuna Sittard Stadion afwerken. De balans is negatief met twaalf zeges, zestien gelijke spelen en 21 nederlagen.

Historie

• Ajax jaagt op zijn twaalfde zege in een Eredivisie-uitduel met Fortuna Sittard. De Limburgers hadden tot nu toe vier keer succes.

'Van de Beek belangrijk voor Ajax, maar Neres, Tadic en Ziyech doen het niet slecht'

• Door de lange absentie van Fortuna Sittard op het hoogste niveau dateert de laatste editie van dit duel uit 2001/02. Op 27 februari 2002 werd het 1-1 door goals van Ronald Hamming en Wamberto.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Fortuna Sittard - Ajax:

Seizoen Uitslag
1997/98 1-2
1998/99 2-1
1999/2000 1-0
2000/01 3-1
2001/02 0-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.