Feyenoord geeft zege nog bijna uit handen in kolderieke slotfase

Reacties

Een week na de stadsderby tegen Excelsior heeft Feyenoord op bezoek bij SC Heerenveen de tweede competitiezege van het seizoen geboekt. De Rotterdammers leken door vroege treffers van Jens Toornstra en Robin van Persie een makkelijke middag tegemoet te gaan, maar gaven in de slotfase de 4-0 voorsprong nog bijna uit handen.

Feyenoord geeft zege nog bijna uit handen in kolderieke slotfase
sc Heerenveen
sc Heerenveen
3 - 5
Feyenoord
Feyenoord

Wie eind vorige week na de Europese uitschakeling tegen AS Trencín had gezegd dat Feyenoord met grote cijfers zou gaan winnen in Friesland, was waarschijnlijk raar aangekeken. De bekerhouder en winnaar van de Super Cup had er toen net een dramatische week opzitten na een ontluisterende 4-0 nederlaag in Slowakije en de valse competitiestart bij De Graafschap (2-0). Net als Excelsior bleek Heerenveen - aanvankelijk - een gewillig slachtoffer.

Bovendien moet worden gezegd dat Feyenoord, in tegenstelling tot de afgelopen duels, erg zuinig omsprong met de kansen. Zo was het na nog geen vier minuten bij de eerste de beste kans meteen raak toen Steven Berghuis vanaf eigen helft met een splijtende pass Toornstra bereikte. De door de Friese verdediging vrijgelaten middenvelder lepelde de bal over de uit zijn doel gekomen Warner Hahn en zag die vervolgens over de lijn rollen: 0-1.

Het veranderde aanvankelijk niets aan de aanvallende intenties van Heerenveen. De Friese pogingen waren echter tandeloos, terwijl Feyenoord bij elke tegenstoot meteen gevaarlijk was. En dus stond er na een kwartier al een 0-2 stand op het scorebord. Van Persie verzuimde na een voorzet vanaf links van Berghuis nog de bal te controleren, maar handelde wel adequaat toen hij een herkansing kreeg. Met rechts schoot hij de bal tegen de touwen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Heerenveen hoefde niet te wanhopen gezien de onderlinge ontmoeting van vorig seizoen, toen het met 3-2 verloor na terug te zijn gekomen van een 2-0 achterstand. In de jacht op een comeback, speelde de ploeg van Jan Olde Riekerink echter weinig klaar. Kort nadat Arber Zeneli met een schot in het zijnet eindelijk eens aan de 1-2 rook, viel de 0-3. Hahn schoot de bal onder druk van Van Persie in de voeten van Toornstra, die de fout fraai afstrafte.

Als die treffer vlak voor rust niet al de genadeklap betekende, dan had het eerste doelpunt in het betaald voetbal van Tyrell Malacia dat wel moeten zijn. De negentienjarige linksback mocht ongehinderd het veld oversteken en schoof de bal meteen na rust onder Hahn door. In plaats van door te drukken liet Feyenoord de teugels vieren. Sam Lammers profiteerde bij een grote kans nog niet, maar Morten Thorsby deed dat in de 71ste minuut wel met een rake kopbal.

Morten Thorsby scoorde tijdens competitiestart op bezoek bij PEC Zwolle (2-3) al twee keer voor SC Heerenveen en leidde zondagmiddag nog bijna de comeback in van de Friezen, die tegen Feyenoord hun eerste competitienederlaag leden.
Morten Thorsby scoorde tijdens competitiestart op bezoek bij PEC Zwolle (2-3) al twee keer voor SC Heerenveen en leidde zondagmiddag nog bijna de comeback in van de Friezen, die tegen Feyenoord hun eerste competitienederlaag leden.

Er was op dat moment nog weinig aan de hand, zeker toen Feyenoord de controle weer terugkreeg en via Van Persie (reflex Hahn) en Berghuis (paal) dicht bij de 1-5 was. De zesde goal van de middag kwam echter op naam van Kik Pierie na miscommunicatie tussen Jan-Arie van der Heijden en Justin Bijlow. Vlak daarna ging het opnieuw bijna mis toen Bijlow veel te ver uit zijn doel kwam en mistastte, maar Yuki Kobayashi verzuimde dat af te straffen.

Feyenoord was de kluts echter volledig kwijt en gaf de zege nog bijna uit handen, nadat Dave Bulthuis als gelegenheidsstormram in de 89ste minuut de 3-4 tegen de touwen had geramd. De hoop op een Friese comeback groeide, maar zover kwam het niet. Invaller Yassin Ayoub zorgde er in de extra tijd met zijn eerste goal in Rotterdamse dienst voor dat de drie punten toch mee teruggaan naar De Kuip. Heerenveen won een week na de 1-1 tegen Vitesse opnieuw niet in eigen huis.

'We zien langzaam weer iets terug van de oude Clasie bij Feyenoord'
St. Juste hekelt 'niet slimme keuzes' bij Feyenoord
Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
6
FC Utrecht
34
15
8
11
60-51
+9
53
7
Heracles Almelo
34
15
3
16
61-68
-7
48
8
FC Groningen
34
13
6
15
39-41
-2
45
9
ADO Den Haag
34
12
9
13
58-63
-5
45
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.