Van Persie meest effectief bij Feyenoord, doelpuntenmachine AZ

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. AZ, de lijstaanvoerder na twee speelrondes, ontvangt zondag Vitesse en Feyenoord wacht de lastige uitwedstrijd tegen SC Heerenveen.

Van Persie meest effectief bij Feyenoord, doelpuntenmachine AZ

Willem II - Heracles Almelo

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Martin Pérez

Actueel:

• Met een gelijkspel bij Ajax en een zege op ADO Den Haag is Heracles Almelo uitstekend begonnen aan het nieuwe seizoen. Willem II zette afgelopen week FC Groningen opzij en toonde daarmee herstel na het verlies tijdens de eerste speelronde tegen VVV-Venlo.

• Het is pas voor het eerst sinds het seizoen 2009/10 dat Willem II één van de eerste twee duels van een Eredivisie-seizoen winnend afsloot.

Willem II zegevierde vorige week bij FC Groningen.

• Na zijn twee goals tegen ADO Den Haag mag Kristoffer Peterson zich de meest trefzekere Heracles Almelo-speler van 2018 noemen. De Zweed staat op zeven goals, eentje meer dan Vincent Vermeij.

Fran Sol trof geen doel in zijn laatste 616 Eredivisie-minuten, de langste reeks zonder treffer voor de Spanjaard sinds zijn komst naar Nederland in 2016.

• Heracles Almelo won geen van zijn laatste dertien Eredivisie-duels op natuurgras. De laatste zege op deze ondergrond dateert van 8 april 2017 (1-4 bij Go Ahead Eagles).

Heracles Almelo boekte vorige week een spectaculaire zege op ADO Den Haag.

Brandley Kuwas gaat op voor zijn honderdste Eredivisie-duel. Sinds zijn debuut in augustus 2015 creëerde alleen Hakim Ziyech meer kansen dan de Heraclied: 362 om 204.

Historie:

• Van de voorgaande dertien Eredivisie-thuisduels met Heracles Almelo won Willem II er zes. De bezoekers kraaiden vijf keer victorie.

• De meest doelpuntrijke editie van Willem II - Heracles Almelo vond plaats in 2010/11. De Heraclieden triomfeerden met 2-6.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Willem II - Heracles Almelo:

Seizoen: Uitslag:
2012/13 2-2
2014/15 3-0
2015/16 0-0
2016/17 1-3
2017/18 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC Heerenveen - Feyenoord

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel:

• SC Heerenveen totaliseert vier punten na een overwinning bij PEC Zwolle en een remise tegen Vitesse. Daarmee staan de Friezen voorlopig boven Feyenoord (drie punten na twee duels).

• Gedurende de eerste twee speelrondes kreeg SC Heerenveen liefst 42 schoten tegen, het hoogste aantal van alle Eredivisie-clubs.

• Jeremiah St. Juste maakte afgelopen week in zijn zeventiende Eredivisie-duel voor Feyenoord zijn derde doelpunt voor de Rotterdammers. Daarmee evenaarde hij zijn productie bij SC Heerenveen, al had hij in dienst van de Friezen 64 wedstrijden nodig om tot dat doelpuntenaantal te komen.

SC Heerenveen speelde tijdens de vorige speelronde gelijk tegen Vitesse.

• Wat tijdens de eerste twee speelrondes opviel, was het geringe balbezit van SC Heerenveen. Zowel tegen PEC Zwolle (30,6 procent) als tegen Vitesse (35,8 procent) hadden de Friezen weinig de bal.

• Met acht goals zijn Robin van Persie, Tonny Vilhena en Steven Berghuis gerekend over alle competities dit kalenderjaar de clubtopscorers van Feyenoord. Van hen kwam Van Persie verreweg het minst in actie.

Feyenoord trof geen doel in zijn laatste drie uitduels in officieel verband. De laatste keer dat dit de Rotterdammers vier keer achtereen overkwam, was in 2010.

Feyenoord won in de eigen Kuip van Excelsior.

Historie:

• Voor de 27ste keer maakt SC Heerenveen - Feyenoord deel uit van het programma in de Eredivisie. De Rotterdammers hebben een licht positieve balans met elf zeges tegenover tien nederlagen.

'Je moet waarde hebben lopen op het veld, dat valt bij Feyenoord erg tegen'

• Op de laatste speeldag van het afgelopen seizoen stond dit duel ook op het programma. Feyenoord won met 2-3 door een late goal van Bilal Basaçikoglu.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - Feyenoord:

Seizoen: Uitslag:
2013/14 1-2
2014/15 3-1
2015/16 2-5
2016/17 1-2
2017/18 2-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Utrecht - VVV-Venlo

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel:

• Zowel FC Utrecht als VVV-Venlo proefde deze Eredivisie-jaargang al het zoet van een zege en het zuur van een nederlaag.

• FC Utrecht is na de zege op PEC Zwolle van vorige week al vijftien achtereenvolgende Eredivisie-thuisduels zonder nederlaag. In de periode 2001-2002 zetten de Domstedelingen voor het laatst zo'n serie neer.

FC Utrecht zette vorige week PEC Zwolle opzij.

• VVV-Venlo staat na twee speelrondes pas op twee schoten op doel. Zowel tegen Willem II als tegen Ajax kwamen de Limburgers tot één inzet tussen de palen.

Nog nooit zegevierde in VVV-Venlo in zijn eerste twee uitwedstrijden in een Eredivisie-seizoen. Zondag gaat de ploeg van Maurice Steijn dus voor een primeur na de overwinning bij Willem II tijdens de eerste speelronde.

• Tijdens de eerste twee speelrondes verrichtte VVV-Venlo-doelman Lars Unnerstall liefst veertien reddingen, meer dan elke andere keeper. Afgelopen week werd de Duitser uitgeroepen tot VI's Speler van de Week.

VVV-Venlo boog nipt het hoofd voor Ajax.

Historie:

• FC Utrecht triomfeerde in acht van zijn vorige vijftien Eredivisie-thuisduels met VVV-Venlo. Drie keer gingen alle punten naar de bezoekers.

• Slechts eenmaal kwamen de Domstedelingen niet tot scoren in dit affiche. In het seizoen 1988/89 bleef het 0-0.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - VVV-Venlo:

Seizoen: Uitslag:
2009/10 2-2
2010/11 3-2
2011/12 4-2
2012/13 2-1
2017/18 1-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

AZ - Vitesse

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel:

Een heuse topper in Alkmaar. AZ zegevierde in zijn eerste twee duels en Vitesse noteerde zowel een zege als een gelijkspel.

AZ trof in de eerste twee speelrondes liefst negen keer doel. Alleen in de jaargang 2006/07 beleefden de Alkmaarders wat betreft het maken van doelpunten een betere start (elf goals in de eerste twee duels).

• Afgelopen week tegen SC Heerenveen werd Tim Matavz de tweede Vitesse-speler aller tijden die in zes achtereenvolgende Eredivisie-duels scoorde. Wilfried Bony zette ooit een serie van tien duels met minimaal één treffer neer.

AZ won vorige week ruim bij FC Emmen.

Een mijlpaal voor John van den Brom. Uitgerekend tegen zijn oude club gaat de oefenmeester zijn tweehonderdste Eredivisie-duel coachen.

• AZ gaat voor een unicum: nog nooit troffen de Alkmaarders in vier Eredivisie-wedstrijden op rij minimaal vier keer doel. In de laatste drie duels haalde AZ uit tegen PEC Zwolle (6-0, vorig seizoen), NAC Breda (5-0) en FC Emmen (1-4).

Vitesse bleef zonder zege in zijn laatste zeven Eredivisie-uitduels. De slechtste reeks van de Arnhemmers in dit opzicht in bijna een decennium (dertien uitwedstrijden zonder driepunter in 2010).

Historie:

• AZ won precies de helft van de vorige 24 thuiswedstrijden tegen Vitesse in Eredivisie-verband. Zeven keer kraaiden de Arnhemmers victorie.

• Afgelopen seizoen mondde dit treffen uit in een spektakelstuk. AZ trok uiteindelijk aan het langste eind: 4-3.

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - Vitesse:

Seizoen: Uitslag:
2013/14 1-1
2014/15 1-0
2015/16 1-0
2016/17 2-2
2017/18 4-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.