Topscorer Jahanbakhsh leidt AZ in doelpuntenfestijn langs Vitesse

AZ heeft op offensief vlak vertrouwen getankt in aanloop naar de KNVB-bekerfinale. Met drie doelpunten was Alireza Jahanbakhsh de grote uitblinker tijdens het thuisduel met Vitesse: 4-3.

Eigenlijk leek de wedstrijd na twaalf minuten al in Alkmaars voordeel beslist. Het stond op dat moment al 2-0. Wout Weghorst opende met een vallende kopbal op aangeven van Jahanbakhsh de score in de zevende minuut en niet veel later was de aanvaller uit Iran zelf trefzeker. Hij schoot binnen nadat Matt Miazga met een goede tackle Weghorst nog van scoren had gehouden.

Vitesse gaf, onder toeziend oog van de nieuwe trainer Leonid Slutsky, echter niet op en kreeg ook enkele goede mogelijkheden. Bryan Linssen bracht de spanning terug in de 22ste minuut en vijf minuten voor rust zorgde Tim Matavz zelfs voor 2-2. AZ leek de voet van het gaspedaal te halen met het oog op de bekerfinale van zondag tegen Feyenoord, maar na de hervatting schakelde de nummer drie uit de Eredivisie weer een tandje bij.

In een tijdsbestek van acht minuten stond het 4-2 door twee treffers van Jahanbakhsh, die zijn zinnen leek te hebben gezet op de topscorerstitel in de Eredivisie. Vooral zijn tweede van de avond was erg mooi: Weghorst stuurde zijn ploeggenoot weg en die lobde de bal over de ver uitgekomen Vitesse-doelman Jeroen Houwen heen. In de 53ste minuut was zijn hattrick compleet.

Alireza Jahanbakhsh staat nu op achttien treffers, twee meer dan ploeggenoot Wout Weghorst, Hirving Lozano (PSV) en Fran Sol (Willem II).

Jahanbakhsh mag zich nu met achttien doelpunten topscorer van de Eredivisie noemen. In de 63ste minuut beloonde zijn trainer John van den Brom hem met een publiekswissel. Daarna kwam Vitesse via Mason Mount nog wel terug tot 4-3, maar de overwinning van AZ kwam niet meer in gevaar. De Alkmaarders kenden door de spectaculaire overwinning een uitstekende generale voor zondag.

Door de overwinning is AZ in ieder geval zeker van de derde plaats in de Eredivisie, aangezien Feyenoord niet meer kan passeren. De achterstand op Ajax bedraagt twee punten, maar de nummer twee van de Eredivisie heeft een wedstrijd minder gespeeld. Op zondag 29 april staan de Noord-Hollandse clubs tegenover elkaar in De Arena. Vitesse blijft zevende en ligt nog altijd op koers voor een plek in de play-offs om Europees voetbal.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}