Utrecht-opponent Zenit walst over Promes en kampioen Spartak heen

Ook na wat een zware beproeving tegen het Spartak Moskou van Quincy Promes had moeten zijn, is Zenit Sint-Petersburg ongeslagen in de Russische competitie. De tegenstander van FC Utrecht in de laatste voorronde van de Europa League won zondagavond in eigen huis met 5-1.

Het seizoen van Zenit verloopt tot nu toe goed. In de competitie werden SKA-Chabarovsk, Rubin Kazan en Tosno opzij gezet, terwijl in de derde voorronde van de Europa League Bnei Yehuda over twee wedstrijden werd verslagen. Tegen Spartak, waar Promes een basisplaats kreeg, werd de goede lijn doorgezet. Aleksandr Kokorin omspeelde na ruim een half uur de keeper en schoof binnen. Nog voor rust liep Zenit via Aleksandr Erokhin uit naar 2-0.

In het tweede bedrijf liep de thuisploeg zelfs nog verder uit. Domenico Criscito kopte in de 57ste minuut een corner bij de tweede paal binnen, Daler Kuzyaev maakte er vijf minuten later met een vlammend schot 4-0 van. Door Promes werd de tussenstand voor de kampioen van Rusland wat draaglijker twintig minuten voor tijd, aangezien de international van Nederland een penalty benutte. Even later werd het verschil tussen Zenit en Spartak toch weer vier goals, Spartak-goalie Artem Rebrov sloeg een voorzet in eigen doel. Vlak voor het laatste fluitsignaal sloeg de vlam nog even in de pan. Na een opstootje greep de scheidsrechter in door twee rode kaarten uit te delen, maar dit had geen gevolgen voor de uitslag.

Zodoende blijft Zenit goed presteren aan het begin van het seizoen en is de ploeg na vier duels gedeeld koploper in de competitie. De Russen spelen op 17 augustus de eerste wedstrijd tegen FC Utrecht in de Galgenwaard, een week later volgt de returnwedstrijd. De winnaar van het tweeluik speelt komend seizoen in de groepsfase van de Europa League. Spartak, dat in het kampioensjaar nooit met zulke cijfers verloor, is middenmoter in Rusland na drie keer puntenverlies in vier competitieduels.