United lacht het laatst na spectaculaire comeback tegen City

Manchester United heeft zaterdag na een spectaculaire comeback de derby tegen Manchester City gewonnen. Jack Grealish leek de formatie van Erik ten Hag in rouw te dompelen, maar United herpakte zich na de openingstreffer knap. Vooral over de 1-1 zal nog lang worden nagepraat.

© Viaplay
Manchester United
2 - 1
Manchester City

Bij de voorbereiding op de wedstrijd op Old Trafford zal Ten Hag nog hebben teruggedacht aan de eerdere ontmoeting. Op 2 oktober won Manchester City met liefst 6-3 na een 4-0 voorsprong bij rust. De manager van United leek zijn huiswerk te hebben gedaan, want na de eerste helft stond er zaterdag 0-0 op het scorebord.

United kreeg ook nog de betere kansen in het eerste bedrijf, dat kon worden omschreven als een tactisch schaakspel tussen Ten Hag en Pep Guardiola. Een van de weinige doelpogingen in de beginfase kwam via Bruno Fernandes, die voorlangs schoot. Erling Haaland, de grote man bij City, kwam weinig in het stuk voor en zag een van zijn weinige schoten geblokt worden door Casemiro. Wout Weghorst zag het gebeuren. De nieuweling van United keek toe vanaf de tribune.

Bij United stond Tyrell Malacia in de basis, net als in de eerdere ontmoeting in het Etihad Stadium. Toen wisselde Ten Hag de linksback na de eerste helft, maar nu liet de Nederlander zien dat hij zich ontwikkeld heeft. Even was er vrees dat hij niet verder kon na een botsing. Malacia stond echter al snel op. Dezelfde vrees was er later voor Marcus Rashford. De aanvaller leek zich te verstappen, maar kon eveneens verder.

Rashford kreeg daarvoor de grootste mogelijkheid van de eerste helft toen hij de diepte in werd gestuurd. Keeper Ederson Moraes kwam zijn doel uit, maar zat mis. Verdediger Manuel Akanji voorkwam dat de aanvaller van United de score kon openen. Rashford leek vervolgens in de rust alsnog gewisseld te worden voor Antony, maar het was Anthony Martial die in de kleedkamer achterbleef.

Beide managers zetten in de rust dingen om, wat leidde tot meer spektakel in de tweede helft. Zo slingerde Kevin De Bruyne de bal richting het doel en kopte Bernardo Silva terug. Haaland en Phil Foden konden echter niet bij de bal. Kort daarvoor kopte Raphaël Varane uit een vrije trap bijna raak bij de tweede paal, maar ging ook de vlag omhoog voor buitenspel.

Het was een van de weinige momenten voor United aan het begin van de tweede helft. City schakelde een tandje bij en drong de thuisploeg ver terug en dat leverde na een uur de openingstreffer op. De Bruyne gaf de bal voor rond de achterlijn en Grealish, net in het veld gekomen voor Phil Foden, kopte raak: 0-1.

United had na de goal even tijd nodig om zich te herpakken, maar deed dat uiteindelijk wel op krankzinnige wijze. Na bijna tachtig minuten sloeg de thuisploeg terug op een manier waar nog lang over zal worden nagepraat. Casemiro gaf een uitstekende pass op Rashford, maar die liet de bal aan Fernandes. De Portugees schoot raak, waarna de vlag omhoog ging voor buitenspel van Rashford. Omdat de aanvaller de bal echter niet raakte, oordeelde scheidsrechter Stuart Attwell dat er geen sprake was van buitenspel.

Het leidde tot protesten bij City, maar nog voordat de bezoekers een beetje waren bijgekomen van de gelijkmaker sloeg United opnieuw toe. Invaller Alejandro Gernacho had daar een belangrijke rol in. Het talent hield de defensie van City bezig en draaide zich vlak voor de goal knap weg bij Nathan Aké. De pass was laag richting het doel, waar Rashford stond en de bal binnenschoof. Zo ging het binnen een paar minuten van 0-1 naar 2-1 en won Manchester United de derby.

Door de zege naderde United City tot op één punt. City staat met 39 punten op de tweede plek, terwijl United nu derde staat met 38 punten. Koploper Arsenal kan zondag, bij winst op aartsrivaal Tottenham Hotspur, uitlopen naar een voorsprong van acht punten.