Ultee over matchwinner Lake: 'Dat klinkt als een grap, maar was echt zo'

Reacties

Sjors Ultee prijst zijn ploeg voor het optreden tegen FC Twente zaterdagavond. De Fortuna Sittard-coach schetste na de overwinning in de eerste speelronde van het nieuwe Eredivisie-seizoen de moeilijke omstandigheden waar hij mee te maken heeft.

Ultee over matchwinner Lake: 'Dat klinkt als een grap, maar was echt zo'
© Pro Shots
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard
2 - 1
FC Twente
FC Twente

Met Toshio Lake bracht de trainer met nog een halfuur te gaan een grote onbekende binnen de lijnen. De twintigjarige aanvaller gaf vrijwel direct na zijn entree de assist bij de gelijkmaker en zorgde in de tachtigste minuut zelf voor de 2-1. En dat in zijn Eredivisie-debuut. 'We hadden van te voren natuurlijk scenario's uitgeschreven. Van: wat ga je doen bij een achterstand, bij een gelijke stand of misschien wel bij een voorsprong? Hij was wel echt ons wapen op de bank, want hij is echt heel snel en heeft een goede techniek. Hij is lang geblesseerd geweest en moet terugkomen op niveau', aldus Ultee tegen ESPN.

De coach vertelde over de wonderlijke manier waarop Lake bij de selectie is aangesloten: 'We hebben een kleine groep en toen kregen we er ook nog een paar coronagevallen bij. Dus een week of drie geleden was het: wie kan er eigenlijk nog meedoen? Dat klinkt als een grap, maar het was echt zo. De trainer van de Onder-21 zei over Lake ook: "Ja, ik ken hem nog niet echt, maar probeer het eens." Dan ga je samen aan de slag. In het begin moest hij nog heel erg wennen. Het ging met name om het tempo, dat was extreem veel hoger. Hij kon niet een actie maken en daarna uitrusten, want hij moest dan achter de back aan. Maar hij wil supergraag. Op dit niveau is een foutje dodelijk, maar tegelijkertijd kan één actie ook drie punten opleveren.'

Lake verscheen zelf ook kort voor de camera, natuurlijk met een grote glimlach op zijn gezicht. Hem werd gevraagd of hij geen nummer kon maken over zijn glansrol tegen Twente, vanwege zijn grote liefde voor rappen. Want hij is toch ook rapper? 'Ik ben een voetballer die muziek maakt, dat is iets anders. Het is een beetje mijn afleiding', reageerde Lake, die zich ook nog tot zijn moeder richtte, die jammer genoeg voor de aanvaller ontbrak zaterdagavond in Sittard. 'Ze is op vakantie. Ze weet dat we heel moeilijke periodes hebben gehad, maar ik ben echt blij met dit moment', zei de matchwinner.

Opstootje
In het interview met Ultee ging het natuurlijk ook over het opstootje waarin de trainer een grote rol vertolkte. Hij kreeg het aan de stok met Twente-aanvaller Ricky van Wolfswinkel en daarna werd het in een grotere groep duwen en trekken. Het begon met Ultee die misbaar maakte over een overtreding van Van Wolfswinkel: 'Ik vroeg helemaal niet om een kaart. Ik heb Rick na de wedstrijd er ook nog over gesproken, ik ken hem nog van Utrecht, en hij begreep het wel zei hij. Als je naar het EK kijkt, dan heb ik één ding geleerd: als je wilt winnen, dan moet je er veel voor over hebben.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.