Trotse Sigthórsson vereerd met evenaring bijzonder record

Reacties

Kolbeinn Sigthórsson is vereerd met zijn plek in de geschiedenisboeken van IJsland. Maandag was hij tegen Andorra andermaal trefzeker, waardoor hij op 26 treffers komt te staan voor de nationale ploeg. Daarmee evenaart hij Eidur Gudjohnsen als topscorer aller tijden van IJsland en dat zorgt voor gepaste trots bij de ex-Ajacied.

Trotse Sigthórsson vereerd met evenaring bijzonder record
© Pro Shots
IJsland
IJsland
2 - 0
Andorra
Andorra

IJsland had in de strijd om EK-kwalificatie een overwinning nodig tegen Andorra en die kreeg het, mede dankzij Sigthórsson. Nadat de ban werd gebroken door Arnór Sigurdsson was het na iets meer dan een uur de beurt aan Sigthórsson, die ook nog eens op bijzonder knappe wijze tekende voor zijn 26ste treffer in dienst van de nationale ploeg. Tussen twee tegenstanders in draaide hij zich knap vrij en nadat hij de bal achter zijn standbeen had gekapt schoot hij de bal met een droge schuiver achter Andorra-doelman Josep Gómes.

Doelpuntenrecord
Met die goal tekende Sigthórsson tevens voor de eindstand (2-0), maar aan de ontlading op de bank was te zien dat het doelpunt meer te betekenen had. Sigthórsson kwam namelijk op gelijke hoogte met Gudjohnsen, volgens velen nog altijd de beste telg van de legendarische voetbaldynastie uit IJsland. Beide spelers – Sigthórsson en Gudjohnsen – staan nu op 26 treffers in dienst van hun land.

'Echt een heel grote eer om op gelijke hoogte te komen met Eidur', zo vertelt de trotse Sigthórsson aan het IJslandse Vísir. De voormalig spits van onder meer Ajax en AZ wordt al zijn hele loopbaan geteisterd door blessureleed, maar hield zijn doelpuntenmoyenne – indien ft - voor de nationale ploeg opvallend genoeg altijd wel op peil. 'Ik heb altijd geloof gehouden in een comeback, maar natuurlijk was ik ook weleens pessimistisch na een nieuwe blessure. Op dit moment ben ik fit, dat is het allerbelangrijkste. Dan is het heerlijk om deze mooie mijlpaal te kunnen vieren.'

Het had zelfs nog mooier kunnen uitpakken voor Sigthórsson, want bij een 2-0 voorsprong kreeg IJsland nog een strafschop. Deze werd echter opgeëist door Gylfi Sigurdsson en dat was waarschijnlijk niet geheel toevallig. De middenvelder van Everton staat op dit moment op een totaal van 21 treffers namens IJsland en zal het doelpuntenrecord (26) ook in het vizier hebben.

Sigurdsson verzilverde de mogelijkheid niet, waardoor hij op 21 goals bleef steken, maar bovenal ploeggenoot Sigthórsson een uitgelezen mogelijkheid door de neus boorde. 'Gylfi had mij de strafschop misschien kunnen gunnen. Misschien doet hij dat de volgende keer, want ik leg nu natuurlijk wel wat extra druk op zijn schouders', zo besloot Sigthórsson met een glimlach.

Zure nasmaak
Toch heerste er na afloop van het treffen tussen IJsland en Andorra chagrijn bij de ploeg van bondscoach Erik Hamrén. Hoewel de IJslanders wonnen bedraagt de achterstand op Turkije en Frankrijk, de nummers één en twee van Groep H, nog altijd vier punten. Beide ploegen namen het maandag in het Stade de France tegen elkaar op en speelden gelijk (1-1) en hierdoor loopt IJsland twee punten in op Turkije en niet drie. 

'Dit voelt niet als een overwinning', zo erkende Hamrén na afloop. 'We keken met een schuin oog naar Parijs, om te kunnen volgen wat er gebeurde bij het duel tussen Frankrijk en Turkije.' De Turken keken daar lange tijd tegen een achterstand aan, maar een doelpunt van Kaan Ayhan bracht daar verandering in. 'Dat betekent dat het moeilijker wordt voor ons. Wij hebben tegen Andorra gedaan wat we konden en drie punten gepakt, maar we hebben het niet meer in eigen hand.'

14 november treffen beide ploegen elkaar in Turkije. Een must-win voor de ploeg van Hámren. Daarna staat een duel met Moldavië op het programma. Turkije neemt het in de tiende en laatste speelronde op tegen Andorra, dat tot nog toe slechts één keer won. 'Zoals verwacht valt de beslissing pas in november, maar ik had liever gezien dat de wedstrijd tegen Turkije een echt finaleduel zou zijn. Nu wordt het, zelfs als we winnen, afwachten wat zij gaan doen tegen Andorra.' Mocht IJsland daadwerkelijk als derde eindigen in de groep dan is de kans groot dat de play-offs van de Nations League een vangnet vormen waardoor het EK alsnog bereikt kan worden.

EK-kwalificatie

Stand Groep H EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
10
8
1
1
25-6
+19
25
2
Turkije
10
7
2
1
18-3
+15
23
3
IJsland
10
6
1
3
14-11
+3
19
4
Albanië
10
4
1
5
16-14
+2
13
5
Andorra
10
1
1
8
3-20
-17
4
6
Moldavië
10
1
0
9
4-26
-22
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer IJsland
Meer over IJsland
Meer EK-kwalificatie
Meer over EK-kwalificatie
Meer K. Sigþórsson
Meer over K. Sigþórsson
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.