Sigthórsson uit IJslandse selectie gezet; speculatie over rol in seksschandaal

Reacties

Kolbeinn Sigthórsson is op verzoek van de IJslandse voetbalbond uit de selectie gezet voor de aankomende WK-kwalificatiewedstrijden die de ploeg van Arnar Vidarsson speelt. Dit zou te maken hebben met een grootschalig onderzoek naar vermeende seksuele ongeregeldheden.

Sigthórsson uit IJslandse selectie gezet; speculatie over rol in seksschandaal
© Pro Shots

Het is bijzonder onrustig in voetbalminnend IJsland. Deze onrust ontstond toen sterspeler Gylfi Sigurdsson vorige maand werd aangehouden in een zedenzaak. De middenvelder van Everton wordt verdacht van 'child sex offences', een brede term die meerdere vormen van kindermisbruik omvat. Sigurdsson is op borgtocht vrijgelaten; het onderzoek naar hem loopt nog.

Nadat IJslandse media konden bevestigen dat Sigurdsson de speler die was aangehouden was (in Engeland werd zijn naam niet genoemd), ging de bal rollen. Er verscheen een artikel waarin werd verwezen naar het relaas van een jonge vrouw, over een groepsverkrachting die ze in 2010 zou hebben ondergaan. Uit haar woorden kon worden afgeleid dat hier spelers van het IJslandse nationale elftal bij betrokken zouden zijn geweest.

De bestuursleden van de IJslandse voetbalbond kwamen hevig onder druk te staan en voorzitter Gudni Bergsson heeft inmiddels zijn ontslag ingediend. Ondertussen stelde Vidarsson een selectie samen voor de aankomende WK-kwalificatiewedstrijden tegen Roemenië, Noord-Macedonië en Duitsland, maar hij heeft de naam van Sigthórsson moeten wegstrepen. De 64-voudig international, die een verleden bij AZ en Ajax heeft, mag van de IJslandse bond niet in actie komen.

Benadrukt moet worden dat de KSI in zijn statement niet bekendmaakt waarom Sigthórsson buiten de selectie gelaten moet worden. Een vermeende rol in seksueel overschrijdend gedrag is vooralsnog niet meer dan IJslandse speculatie. Naast Sigthórsson is ook Rúnar Már Sigurjónsson uit de selectie gevallen: hij ontbreekt, volgens de officiële lezing van de IJslandse voetbalbond, vanwege een blessure én persoonlijke redenen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.