Turkije blijft Frankrijk voor na fout Mandanda, Sigthórsson schrijft historie

Frankrijk is er in eigen huis niet in geslaagd de koppositie in Groep H van de EK-kwalificatie over te nemen van Turkije. Kolbeinn Sigthórsson veroverde een plek in de geschiedenisboeken van IJsland.

Frankrijk
Frankrijk
1 - 1
Turkije
Turkije

In het Stade de France werd maandagavond de topper uit Groep H afgewerkt tussen koploper Turkije en Frankrijk, die voorafgaand aan deze wedstrijd allebei achttien punten hadden uit zeven duels. Turkije leidde de dans vanwege de 2-0 zege op Frankrijk in juni. Regerend wereldkampioen Frankrijk zou bij een zege de eerste plaats overnemen en had vooral in de eerste helft een enorm overwicht.

Turkije, dat vorige week in opspraak raakte vanwege het militair saluut tijdens het EK-kwalificatieduel met Albanië en ook in Parijs massaal gesteund werd door de eigen fans, kwam er voor rust totaal niet aan te pas en mocht van geluk spreken dat Mert Günok in vorm was. De doelman redden twee keer uitstekend op een inzet van Moussa Sissoko, terwijl Antoine Griezmann in kansrijke positie naast het Turkse doel schoot.

In de tweede helft kropen de bezoekers meer uit hun schulp en na een uur kreeg Burak Yilmaz een uitgelezen kans op de 0-1, maar zijn inzet ging over. In de 72ste minuut besloot bondscoach Didier Deschamps van Frankrijk om Giroud te brengen als vervanger van Wissam Ben Yedder en die wissel sorteerde al snel effect. Drie minuten na zijn invalbeurt had Giroud al een strafschop moeten krijgen na hands van Merih Demiral, maar scheidsrechter Felix Brych gaf een hoekschop. Uit die corner knikte de spits van Chelsea binnen, waardoor Frankrijk op voorsprong kwam.

Zes minuten later kwam Turkije echter op gelijke hoogte door een treffer van Kaan Ayhan, die binnenkopte uit een vrije trap. De speler van Fortuna Düsseldorf verraste doelman Steve Mandanda, die de geblesseerde Hugo Lloris verving, in de korte hoek. Jonathan Ikone kreeg daarna nog wel een enorme kans op de 2-1 voor Frankrijk, maar opnieuw redde Günok uitstekend.

IJsland
IJsland
2 - 0
Andorra
Andorra

IJsland maakt met nog twee wedstrijden te gaan ook nog een kans op EK-kwalificatie, maar moet dan hopen dat Turkije of Frankrijk in de resterende twee speelrondes zijn voorsprong van vier punten verspeelt. Thuis tegen Andorra maakte IJsland geen fout. Nadat Arnór Sigurdsson in de 38ste minuut voor 1-0 had gezorgd, maakte Sigthórsson er in de 65ste minuut 2-0 van. Het betekende zijn 27ste treffer in het nationale elftal, waardoor de ex-Ajacied zich nu samen met Eidur Gudjohnsen topscorer aller tijden van IJsland mag noemen.

Moldavië
Moldavië
0 - 4
Albanië
Albanië

Bij het duel tussen Moldavië en Albanië stond weinig meer op het spel, maar de bezoekers hadden er zin in. Dankzij treffers van Sokol Cikalleshi, Keidi Bare en Lorenc Trashi stond het na veertig minuten al 0-3. Daar leek het ook bij te blijven in Chisinau, maar in de extra speeltijd bepaalde Rei Manaj de eindstand op 0-4.