Mudryk schenkt Oekraïne geluk met ticket voor EK

Oekraïne heeft zich ten koste van IJsland via de play-offs geplaatst voor het EK. De Oekraïners kwamen in de allesbeslissende wedstrijd die een thuiswedstrijd had moeten zijn terug van een achterstand. Vanwege de welbekende omstandigheden werd het duel in Polen gespeeld.

Oekraïne
Oekraïne
2 - 1
IJsland
IJsland

Het was voormalig AZ'er Albert Gudmundsson die IJsland in de dertigste minuut nog een stap dichter naar het EK hielp. Hij kreeg de bal terug van Hakon Arnar Haraldsson en zocht op ruim twintig meter van het doel al kappend en draaiend ruimte voor een schot. Gudmundsson vond die ruimte na een knappe schijnbeweging en knalde de bal met zijn linker voorbij Andriy Lunin, de doelman van Real Madrid (0-1).

Even dacht Oekraïne voor de rust op gelijke hoogte te komen, maar een treffer van Roman Yaremchuk werd afgekeurd vanwege buitenspel. De 1-1 viel even later, in de 54ste minuut, alsnog. Girona-aanvaller Viktor Tsygankov nam de bal uit een lange pass geweldig aan bij een counter en versnelde vanaf rechts naar het midden. Met zijn linker schoot hij de bal laag en zuiver in de linkerhoek.

Het werd nog mooier voor Oekraïne, dankzij een andere aanvaller die in een van de grootste competities van Europa speelt. Mykhailo Mudryk kwam in de spotlights te staan. De aanvaller die bij Chelsea de verwachtingen nog niet heeft waargemaakt, groeide in de 84ste minuut uit tot de held van de nationale ploeg. Vanaf net buiten het strafschopgebied plaatste hij de bal met rechts in de verre hoek: 2-1. Met die goal hielp de 23-jarige buitenspeler Oekraïne naar het EK en dus naar een plek in de groep met Roemenië, België en Slowakije.