Titelstrijd Jupiler League blijft zinderend door winst topploegen

Fortuna Sittard heeft als koploper in eigen huis tegen Helmond Sport geen misstap begaan. De Limburgers, die vrijdag aan kop kwamen, zagen rivaal NEC eveneens winnen. Nummer drie Jong Ajax had het zwaarder, maar won ook waardoor er in de Jupiler League zeer spannende slotweken aan komen.

Fortuna Sittard - Helmond Sport 3-0
De 1-4 zege van vrijdag bij Almere City FC had Fortuna weliswaar aan kop gebracht, maar in dat duel raakten ook twee vaste waarden geblesseerd. Van de afwezigheid van André Vidigal en de zwaar geblesseerde Djibril Dianessy viel in de beginfase evenwel niets te merken. Al na acht minuten stond het 2-0. Eerst schoot Lars Hutten de bal knap in de verre hoek, een treffer die hij vierde door het shirt van Dianessy aan het publiek te tonen. Twee minuten na het openingsdoelpunt was het Michael Pinto die de score verdubbelde. Hij veroverde zelf de bal en vond eveneens de verre hoek.

Als er nog sprake was van spanning, was die kort na rust helemaal weg. Lisandro Semedo bekroonde een knappe actie door binnen te punteren: 3-0. In de slotfase speelde de ploeg van coach Kevin Hofland het duel gemakkelijk uit, waardoor de Limburgers na 33 duels 65 punten hebben. NEC en Jong Ajax volgen op één punt.

NEC - Telstar 3-0
Ook de ploeg van coach Pepijn Lijnders won maandag immers. En ook de Nijmegenaren schoten op deze tweede paasdag uit de startblokken, want al na ruim een minuut was het raak. Michael Heinloth schoot tegendraads binnen: 1-0. Na ruim een half uur kreeg Arnaut Groeneveld een grote kans om de 2-0 op zijn naam te brengen, maar de jonge aanvaller miste een strafschop. De penalty werd gegeven na een overtreding van Shaquill Sno op Anass Achahbar. Uiteindelijk werd het voor rust toch nog 2-0. Wojciech Golla kopte volledig vrijstaand, nota bene in het vijfmetergebied van Telstar, een corner van Groeneveld binnen.

Direct na rust volgde de tegenslag voor de bezoekers. Sno kreeg voor een overtreding op Ferdi Kadioglu zijn tweede gele kaart. Telstar slaagde er vervolgens niet meer in het NEC nog moeilijk te maken met tien man. Het slotakkoord was voor Kadioglu, die na goed werk van Achahbar met een intikker de eindstand bepaalde. Daardoor blijven de Nijmegenaren Fortuna in het vizier houden.

NEC beleefde een gemakkelijke middag.

FC Dordrecht - Jong Ajax 2-3
Aan de Krommedijk ontspon zich een zeer vermakelijk duel. De eerste klap was voor de thuisploeg, Robert Mutzers opende na een half uur de score. Vervolgens trok Ché Nunnely de aandacht. Eerst tekende hij voor de gelijkmaker met een acrobatische inzet om twee minuten daarna een afgemeten voorzet op het hoofd van Mateo Cassierra af te leveren. Met die 1-2 voorsprong gingen Jong Ajax ook rusten.

Dordrecht kwam al na drie minuten in de tweede helft langszij. Denis Mahmudov stond aan het einde van een vlotte aanval en schoot binnen. Ook daar bleef het niet bij, want na een uur viel de bal in het Dordtse zestienmetergebied voor de voeten van Teun Bijleveld: 2-3. En dat bleek de winnende goal voor de ploeg van Michael Reiziger, die nog voor het duel liet weten geen beroep te willen doen op Amin Younes (zie video).

Jong PSV - FC Oss 5-1
Ook de beloften van PSV zegevierden in een spektakelstuk. Donyell Malen schoot al na een kwartier de 1-0 op het scorebord. Na een gemiste strafschop van Fatih Kamaçi zorgde Richard van der Venne met een zeer fraaie treffer wel voor de 1-1 namens Oss. Nog voor rust scoorde PSV opnieuw. Sam Lammers kopte binnen op aangeven van Albert Gudmundsson.

In het tweede bedrijf hadden de Eindhovenaren twintig minuten nodig om het duel helemaal in het slot te gooien. Eerst was het woord aan Cody Gakpo (3-0) en vervolgens was Malen met een intikker op aangeven van Gudmundsson verantwoordelijk voor de 4-1. Bij die stand bleef het niet, aangezien Malen in de absolute slotfase zijn hattrick completeerde. Jong PSV, dat met het volle pond na vier optredens ook aan kop gaat in de vierde periode, is daardoor de nummer vier van de Jupiler League op zeven punten afstand van Jong Ajax.

SC Cambuur - FC Eindhoven 3-2
Bij FC Eindhoven keerde Jupiler League-topscorer Mart Lieder terug van een disciplinaire schorsing. Die werd hem opgelegd door trainer David Nascimento, nadat hij vorige week de training miste omdat hij met een persoonlijke fysiotherapeut aan de slag ging. Maandag bewees Lieder meteen zijn waarde voor Eindhoven. Vlak voor rust kopte hij raak uit een hoekschop. In een mum van tijd kwam Cambuur terug na de pauze door een dubbelslag van Martijn Barto. Lieder schoot tien minuten voor tijd weer raak, vanuit een lastige hoek, maar Cambuur pakte de drie punten door een prachtige vrije trap van Daniel Crowley in de 89ste minuut.