Fortuna dankzij dubbele hulp uit Eindhoven de nieuwe koploper

Fortuna Sittard is met dank aan FC Eindhoven en Jong PSV over NEC en Jong Ajax naar de koppositie in de Jupiler League gewipt. Toch was het voor de Limburgers een avond met gemengde gevoelens.

FC Eindhoven – NEC 3-2
FC Eindhoven trad vrijdag aan zonder Jupiler League-topscorer Mart Lieder, die disciplinair was geschorst. Desondanks slaagde de Brabantse formatie erin om NEC in verlegenheid te brengen. In de achtste minuut was het Elton Kabangu die de score opende. Na een Nijmeegse corner toonde de AA Gent-huurling zijn snelheid in de tegenaanval van FC Eindhoven; 1-0. Drie minuten voor rust deed Kabangu zijn kunstje dunnetjes over na weer een hoekschop voor NEC.

De achterstand dwong de Nijmeegse gasten tot een inhaalrace. Maar die kwam niet van de grond. Trainer Pepijn Lijnders bracht een half uur voor het einde Michael Heinloth en Sven Braken in om de aanval te versterken. Maar ook deze maatregelen sorteerden geen effect. De gasten kwamen niet verder dan een afgekeurde treffer van Braken en zagen na drie doorgevoerde wissels ook nog Mo Rayhi geblesseerd uitvallen. Eindhoven profiteerde in de 82ste minuut via invaller Kyle de Silva, zodat NEC met een pijnlijke nederlaag afstand moest doen van de koppositie. De goals van Anass Achahbar en Wojciech Golla kwamen te laat voor de onttroonde koploper.

Jong Ajax – Jong PSV 0-3
Jong Ajax moest in de strijd om de titel ook een pas op de plaats maken. De formatie van trainer Michel Reiziger beet zich op De Toekomst stuk op Jong PSV. Matthias Verreth brak in de 37ste minuut de ban namens de Eindhovense beloftes. Dankzij zijn schot via de binnenkant van de paal was de Belgische aanvaller voor de derde wedstrijd op rij trefzeker. Of er een vierde duel bijkomt is de vraag aangezien hij op slag van rust geblesseerd van het veld moest.

Mede door gemiste kansen van Marcel Ritzmaier hield Jong Ajax zicht op een positief resultaat. Maar de Amsterdamse beloftes, die afgelopen zondag onderuit gingen tegen Jong AZ (0-1), konden een tweede thuisnederlaag niet voorkomen. In de 74ste minuut maakte invaller Lennerd Daneels namens Jong PSV een einde aan de onzekerheid voordat Nikolai Laursen de Eindhovense zege nog groter maakte.

Almere City FC - Fortuna Sittard 1-4
Fortuna Sittard kon na de eerste helft al met een gerust hart de kleedkamer op zoeken. De Limburgse formatie had Almere City FC binnen een half uur op een kansloze achterstand gezet. André Vidigal was de beul voor de gastheren. De negentienjarige aanvaller had al twee fortuinlijke goals op zijn naam staan toen hij halverwege de eerste helft met een strafschop zijn hattrick compleet maakte.

Toch was het geen feestavond voor Vidigal, die in de 33ste minuut geblesseerd naar de kant moest. Een minuut na de aftocht van de hattrickheld had Fortuna weer reden voor een klein feestje na de 0-4 van Finn Stockers. Maar op slag van rust sloeg de stemming om. Ook smaakmaker Djibril Dianessy moest met een ogenschijnlijk ernstige knieblessure afhaken. Fortuna Sittard incasseerde na rust een treffer van Calvin Mac-Intosch. De Limburgers keerden met dank aan de dubbele hulp uit Eindhoven als koploper terug naar huis, al was er voor de blessures van Vidigal en Dianessy geen reden voor een feest.