Terugblikken op Nederland - Oostenrijk in onze talkshow

Reacties

Het is de dag na Nederland - Oostenrijk. In onze dagelijkse talkshow VI EK Live blikken we vanaf 10.00 uur uitgebreid terug op Oranjes tweede groepswedstrijd. Te gast is 34-voudig international Daryl Janmaat.

Terugblikken op Nederland - Oostenrijk in onze talkshow

Janmaat, thans actief voor ADO Den Haag, maakte zeven jaar geleden deel uit van de Oranje-selectie die brons veroverde op het WK in Brazilië. De 31-jarige verdediger werkte op 9 september 2018 zijn laatste interland af, de Nations League-wedstrijd tegen Frankrijk (2-1 verlies).

Naast Janmaat schuift ook Oranje-watcher Freek Jansen aan. Wat zijn de conclusies na het duel met Oostenrijk en wat is belangrijk om in het achterhoofd te houden met het oog op de rest van het toernooi?

Uiteraard zoomen we ook in op de wedstrijden van vrijdag. De clash tussen Engeland en Schotland springt het meest in het oog. We skypen erover met Geert-Jan Jakobs, die aanwezig is in Londen. Een kwart eeuw geleden besliste Paul Gascoigne deze clash met een weergaloos doelpunt.

VI EK Live wordt elke dag vanaf 10.00 uur live uitgezonden op het YouTube-kanaal van Voetbal International, dat 130.000 abonnees telt en maandelijks ruim twee miljoen kijkers trekt. Ook is de show live te volgen via de app en (mobiele) website van VI.

Om de online talkshow goed te kunnen bekijken via de VI-app is het belangrijk dat de nieuwste update is geïnstalleerd. Bekijk in de App Store voor Android of iOS of je de nieuwste versie op je telefoon hebt. In de nieuwe app is ook een aantal bugfixes toegepast.

SPOORBOEKJE VRIJDAG 18 JUNI

Zweden
Zweden
1 - 0
Slowakije
Slowakije

• Zowel Zweden als Slowakije hield een prima gevoel over aan de EK-ouverture. De Scandinaviërs hielden Spanje op een doelpuntloos gelijkspel en de Slowaken rekenden af met Polen.

• Zo ligt Slowakije op koers om ook op zijn derde eindronde als zelfstandige natie de eerste ronde te overleven. Eerder lukte dat in 2010 (WK) en 2016 (EK).

• De laatste keer dat beide landen tegenover elkaar stonden, was op 16 oktober 2018. Door goals van voormalig Eredivisionisten John Guidetti en Albert Rusnák werd het die dag 1-1 in een vriendschappelijke ontmoeting.

• Zweden heeft goede herinneringen aan speelstad Sint-Petersburg. Drie jaar geleden bereikten de Scandinaviërs in het voormalige Leningrad de laatste acht op het WK door een 1-0 zege (goal: Emil Forsberg) op Zwitserland.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep E Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Zweden
3
2
1
0
4-2
+2
7
2
Spanje
3
1
2
0
6-1
+5
5
3
Slowakije
3
1
0
2
2-7
-5
3
4
Polen
3
0
1
2
4-6
-2
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Kroatië
Kroatië
1 - 1
Tsjechië
Tsjechië

• Kroatië ging zondag met 1-0 onderuit tegen Engeland, waarna Tsjechië een dag later afrekende met Schotland: 0-2. Het is duidelijk bij welk team de druk ligt.

• Kroatië presteert de laatste tijd nogal wisselvallig, om niet te zeggen zwak. Van de laatste veertien interlands gingen er liefst acht verloren. De resterende duels eindigden in vier zeges en twee remises.

• Met twee goals, waaronder een zeer fraaie, was Patrik Schick maandag de grote man bij Tsjechië. Na Vladimir Smicer (2000) en Milan Baros (2006) werd hij pas de derde Tsjech met twee EK-goals in een wedstrijd.

• Tijdens EURO 2016 stonden beide teams ook tegenover elkaar in de groepsfase. De Tsjechen knokten zich toen terug van een 2-0 achterstand: 2-2.

Engeland
Engeland
0 - 0
Schotland
Schotland

• Engeland - Schotland, dan gaan de gedachten meteen terug naar het EK 1996. Mede door een fabelachtig doelpunt van Paul Gascoigne kwam de toenmalig gastheer toen als winnaar uit de strijd in de Battle of Britain.

• De laatste keer dat beide rivalen het tegen elkaar opnamen, was op 10 juni 2017. In het kader van de WK-kwalificatie werd het toen 2-2. Engeland zou zich plaatsen voor het eindtoernooi, de Schotten niet.

• De eerste ontmoeting dateert van 30 november 1872. Goals vielen er destijds niet in Glasgow, in wat überhaupt te boek staat als de eerste interland.

• Engeland is het land met de meeste EK-deelnames zonder het toernooi ooit te winnen. The Three Lions zijn bezig aan de tiende poging. Het beste resultaat is de halve finale in 1968 en 1996.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep D Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
3
2
1
0
2-0
+2
7
2
Kroatië
3
1
1
1
4-3
+1
4
3
Tsjechië
3
1
1
1
3-2
+1
4
4
Schotland
3
0
1
2
1-5
-4
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

De dag van Oranje

Het is de dag na Oostenrijk. Aan het begin van de middag is er een open training en begint langzaam maar zeker het toewerken naar het groepsduel met Noord-Macedonië.

PRO-tip

Op dit Pan-Europese toernooi is Londen het epicentrum, als speelstad van de halve finales en finale. VI's Geert-Jan Jakobs vertoeft in de metropool en schreef deze reportage tijdens het openingsweekeinde van het toernooi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.