Swingend Italië naar achtste finale EK op droomavond Locatelli

Reacties

Italië ontpopt zich vooralsnog tot één van de grootste titelkandidaten van dit EK. Ook het tweede groepsduel werd met uitstekend spel en indrukwekkende cijfers gewonnen. Daardoor zijn de Zuid-Europeanen nu al zeker van een plek in de achtste finale, als eerste land.

Swingend Italië naar achtste finale EK op droomavond Locatelli
© Pro Shots
Italië
Italië
3 - 0
Zwitserland
Zwitserland

Italië maakte in het openingsduel van dit Europees kampioenschap indruk door Turkije in het Stadio Olimpico van Rome met 3-0 te kloppen en bovendien prima te voetballen. Dat leidde al direct tot een jubelstemming in Italiaanse media. Voor de tweede groepswedstrijd (in datzelfde theater) moest bondscoach Roberto Mancini noodgedwongen één wijziging doorvoeren: rechtsback Alessandro Florenzi was er vanwege een blessure niet bij, zijn vervanger was woensdag Giovanni Di Lorenzo.

Tegen de Zwitsers (die het toernooi openden met een 1-1 tegen Wales) leek het aanvankelijk een schitterende avond te gaan worden voor Giorgio Chiellini. De 36-jarige verdediger begon als aanvoerder en speelde zijn veertiende EK-duel: meer dan iedere andere Italiaanse veldspeler in de historie. Het feest leek compleet te worden toen hij na zo'n twintig minuten de score opende. Hij wilde koppen uit een corner, maar via de kluts viel de bal voor zijn voeten, waarna hij van dichtbij scoorde. De goal werd echter afgekeurd door de VAR, omdat Chiellini de bal (weliswaar onbedoeld) tegen zijn hand had gekregen.

Dreun voor Giorgio Chiellini: een paar minuten na zijn afgekeurde goal moet hij geblesseerd naar de kant.
© Pro Shots
Dreun voor Giorgio Chiellini: een paar minuten na zijn afgekeurde goal moet hij geblesseerd naar de kant.

Een paar minuten later werd het nog erger voor de verdediger, toen hij geblesseerd naar de kant moest. Chiellini zat nog maar nét op de bank, toen Italië alsnog op voorsprong kwam. Manuel Locatelli (de middenvelder van Sassuolo) opende de bal schitterend op land- en teamgenoot Domenico Berardi, die met een versnelling zijn tegenstander passeerde. Hij gaf daarnaa een lage voorzet, die van dichtbij binnen werd getikt door Locatelli zelf, die zich met een machtige sprint in de zestien had gemeld: 1-0.

Uiteindelijk werd het een absolute droomavond voor Locatelli, die met een fraai schot van afstand ook de 2-0 maakte. Dat was zijn derde interlandgoal, en dus zijn tweede van de avond. In de slotminuten was het Immobile die het slotakkoord verzorgde. Het werd dus 3-0, terwijl Italië tot voor kort nog nooit (!) drie keer had gescoord in een EK-wedstrijd. Nu lukte dat dus voor de tweede wedstrijd op rij. De Italianen zijn nu bovendien 29 interlands op rij zonder nederlaag. Het laatste verlies was op 10 september 2018, tegen Portugal voor de Nations League.

Door de overwinning is één ding zeker: Italië is door naar de achtste finale. De bovenste twee ploegen uit alle zes poules overleven de groepsfase, net als de vier beste nummers drie, maar de Zuid-Europeanen weten nu al zeker dat ze bij de eerste twee eindigen. Het zelfvertrouwen zal dus alleen maar groeien. In de laatste groepswedstrijd neemt Italië het zondag (om 18.00 uur) op tegen Wales, dat eerder op de woensdagavond verrassend met 0-2 won van Turkije. Dat duel gaat dus om de groepswinst. Tegelijkertijd speelt Zwitserland en Turkije ook tegen elkaar.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep A Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
3
3
0
0
7-0
+7
9
2
Wales
3
1
1
1
3-2
+1
4
3
Zwitserland
3
1
1
1
4-5
-1
4
4
Turkije
3
0
0
3
1-8
-7
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.