Imponerend Italië geeft stevig signaal af tegen armzalig Turkije

Reacties

Italië heeft vrijdag een overtuigende overwinning op Turkije geboekt in de openingswedstrijd van het EK. Pas na rust maakte de dominante ploeg van Roberto Mancini het verschil. Het duel stond onder leiding van Danny Makkelie, die voor rust Italiaanse penaltyclaims van de hand wees.

Imponerend Italië geeft stevig signaal af tegen armzalig Turkije
© Pro Shots
Turkije
Turkije
0 - 3
Italië
Italië

Met een jaar vertraging ging vrijdagavond dan eindelijk het zestiende EK van start, na een spectaculaire openingsceremonie met een absolute hoofdrol voor Andrea Bocelli.

Groot was het vertrouwen bij Italië, dat ongeslagen was gebleven in zijn laatste 27 interlands en zijn laatste acht duels zelfs allemaal had gewonnen, telkens met een clean sheet. Bondscoach Senol Günes van Turkije sprak aan de vooravond van de EK-ouverture dan ook vol respect over de Squadra, maar liet ook optekenen: 'We zijn hier om te winnen.' En 'winnen', dat deed Turkije in de EK-kwalificatie tegen Frankrijk en recent in de WK-voorronde tegen Nederland.

In het eerste bedrijf was het nochtans lange tijd eenrichtingsverkeer richting het Turkse doel. Na een vlakke openingsfase voerde Italië de druk steeds verder op. Mogelijkheden ontstonden er ook. Na een fraaie combinatie schoot Lorenzo Insigne ruim naast het doel en Ciro Immobile stichtte gevaar met een kopbal. De grootste mogelijkheid was voor Giorgio Chiellini. De routinier kopte uit een hoekschop hard op het doel, maar sluitpost Ugurcan Cakir redde fenomenaal.

Giorgio Chiellini (midden) begon vrijdag alweer aan zijn vierde EK.
© ProShots
Giorgio Chiellini (midden) begon vrijdag alweer aan zijn vierde EK.

Makkelie geeft geen strafschop
Gedurende de eerste helft appelleerden de Italiaanse spelers liefst drie keer voor een penalty wegens hands, maar Makkelie legde de bal niet op de stip. Met name vlak voor rust waren de protesten hevig, nadat Zeki Celik het speeltuig tegen zijn hand kreeg.

Turkije liet in offensief opzicht nauwelijks iets zien, los van een schwalbe van Burak Yilmaz. Nul schoten losten de spelers van Senol Günes in de eerste helft, veertien minder dan hun Italiaanse collega's.

Na de hervatting bleef de Italiaanse dreiging aanvankelijk uit, maar in de 53ste minuut viel de zeer verdiende 0-1 alsnog. Domenico Berardi raakte met een voorzet vanaf rechts Merih Demiral, via wiens borst de bal in het Turkse doel verdween. De Juventus-verdediger schreef daarmee historie: nooit eerder was een eigen doelpunt de eerste goal van een EK-eindronde.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Beslissing
Italië rook bloed en schudde Turkije snel van zich af. Cakir kon nog keren op een inzet van Leonardo Spinazzola, maar Ciro Immobile was attent bij een rebound: 0-2. Günes wisselde naar hartenlust - onder anderen Halil Dervisoglu maakte in tegenstelling tot Orkun Kökcü nog zijn opwachting - maar Turkije kon zich maar niet in de wedstrijd knokken. De Europees kampioen van 1968 maakte er via Insigne zelfs nog 0-3 van. De aanvaller werd fraai in stelling gebracht na een dramatische uittrap van de verder zo goed keepende Cakir. Het uitvallen van Berardi, die verkeerd neerkwam na een luchtduel, vormde een smetje op de verder zo zorgeloze avond voor de gastheer.

Zaterdag om 15.00 uur staan in dezelfde groep Wales en Zwitserland tegenover elkaar in Baku. Woensdag stuit Italië op Zwitserland en op diezelfde dag probeert Turkije zich te herpakken tegen Wales. Door het format waarin zelfs de vier beste nummers drie zich plaatsen voor de volgende ronde kan de equipe van Mancini de achtste finale nu al ruiken. Na de galavoorstelling van vrijdag hopen de Italianen ongetwijfeld op meer.

De beoordelingen van Turkije - Italië:

Turkije
Ugurcan Cakir 6,0
Zeki Celik 5,0
Merih Demiral 5,0
Caglar Söyüncü 5,0
Umut Meras 5,0
Okay Yokuslu 5,0
(65. Irfan Kahveci) -
Yusuf Yazici 5,0
(46. Cengiz Ünder) 5,5
Ozan Tufan 5,0
(64. Kaan Ayhan) -
Kenan Karaman 5,0
(76. Halil Dervisoglu) -
Hakan Calhanoglu 5,0
Burak Yilmaz 6,0

Bondscoach: Senol Günes 4,0

Italië

Gianluigi Donnarumma 6,0
Alessandro Florenzi 6,0
(46. Giovanni Di Lorenzo) 6,5
Leonardo Bonucci 6,0
Giorgio Chiellini 6,0
Leonardo Spinazzola 7,5
Nicolò Barella 7,0
Jorginho 7,5
Manuel Locatelli 7,0
(74. Bryan Cristante) -
Domenico Berardi 7,5
(85. Federico Bernardeschi) -
Ciro Immobile 7,0
(81. Andrea Belotti) -
Lorenzo Insigne 7,0
(81. Federico Chiesa) -

Bondscoach: Roberto Mancini 7,0

Scheidsrechter: Danny Makkelie 7,0
Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep A Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
3
3
0
0
7-0
+7
9
2
Wales
3
1
1
1
3-2
+1
4
3
Zwitserland
3
1
1
1
4-5
-1
4
4
Turkije
3
0
0
3
1-8
-7
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Turkije
Meer over Turkije
Meer Italië
Meer over Italië
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.