Historisch VAR-moment steekt stokje voor Zwitserse zege op Wales

Wales en Zwitserland wilden hun eerste wedstrijd van het EK absoluut niet verliezen. Beide teams slaagden daarin met een gelijkspel. Even dacht Zwitserland nog te winnen, maar daar stak de VAR een stokje voor.

Wales
Wales
1 - 1
Zwitserland
Zwitserland

Na de vliegende start van Italië op het EK (3-0 winst op Turkije) wilden Wales en Zwitserland zaterdag op de tweede EK-dag direct afstand nemen van Turkije. De eerste twee ploegen in de groep gaan immers direct door naar de achtste finale terwijl ook de nummer drie nog kans maakt op een plek in de volgende ronde. Wales, dat in 2016 nog de halve finale van het EK haalde, deed dat uiteraard met sterspeler én captain Gareth Bale. Hij zette vooraf aan de wedstrijd de traditie van Wales voort met zijn teamgenoten middels een bijzondere elftalfoto.

Bij Zwitserland nam PSV-doelman Yvon Mvogo op de bank plaats. Bij Zwitserland is Yann Sommer namelijk de eerste keuze onder de lat. De doelman van Borussia Mönchengladbach zorgde er bovendien hoogstpersoonlijk voor dat Wales niet de score opende na zeventien minuten. Kieffer Moore, spits van Cardiff City, kopte de bal fraai richting doel, maar de redding van Sommer was minstens even fraai. Hij tikte de bal ternauwernood over de lat. Het was eigenlijk ook meteen het meest spraakmakende moment van de eerste helft. Al was de hakbal achter het standbeen van de Zwitserse verdediger Fabian Schär ook fraai. Wales-doelman Danny Ward deed echter zijn werk en hield de stand op 0-0, tevens de ruststand. Mede omdat Benfica-spits Haris Seferovic zijn vizier niet helemaal op scherp had.

Net als bij Italië - Turkije was de ruststand dus 0-0, maar net als bij die wedstrijd werd de ban na rust alsnog gebroken. Breel Embolo had niet lang nodig om twee keer gevaar te stichten. Eerst stuitte hij na een zelf gecreëerde kans nog op Ward, maar uit de hoekschop die daaruit volgde was het alsnog raak. De 0-1 was daarmee na 49 minuten een feit en dat zorgde er direct voor dat Wales ook ineens de aanval probeerde te zoeken. Iets wat Bale en consorten tot die tijd nauwelijks deden.

Standaardsituaties
Na de 0-1 drong Wales wel aan, maar tot echt grote kansen leidde dat ook weer niet. Uit een hoekschop schoot Ben Davies nipt over en een indraaiende vrije trap van Aaron Ramsey ging aan iedereeen voorbij. Dat het gevaar van Wales uit een standaardsituatie moest komen leek daarmee wel duidelijk. Wat heet. Een kwartier voor tijd was het inderdaad een hoekschop waaruit Wales genadeloos toesloeg. Waar zijn kopbal voor rust nog werd gekeerd, daar was Moore na rust wel trefzeker met een fraaie kopstoot: 1-1.

Mario Gavranovic dacht vijf minuten voor tijd Zwitserland alsnog aan een zege te helpen, maar hoewel er door de Zwitsers volop werd gefeest was het al vrij snel duidelijk dat Gavranovic buitenspel stond. Het was de eerste goal ooit op een EK die werd afgekeurd door de VAR. Helaas voor Zwitserland, dat daarna nog vol voor de zege ging. Niet veel later schoot Gavranovic nipt naast en kopte Embolo ook nog bijna de 1-2 binnen. Doelman Ward was echter de grote man bij Wales. Hij zorgde ervoor dat beide ploegen een puntje mochten bijschrijven.