Spurs slaat zwalkend Chelsea knock-out in strijd om CL-ticket

Reacties

Chelsea kan plaatsing voor de Champions League van volgend seizoen vergeten. De (nog héél even) regerend landskampioen ging zondag op het eigen Stamford Bridge met 1-3 onderuit tegen stadgenoot en directe concurrent Tottenham Hotspur, waardoor plek vier uit zicht is voor The Blues. Dele Alli was in zijn jubileumwedstrijd de grote man bij de bezoekers, het vertrek van Chelsea-manager Antonio Conte lijkt daarmee aanstaande.

Spurs slaat zwalkend Chelsea knock-out in strijd om CL-ticket

Beide ploegen begonnen aan hun Londense burenruzie in de wetenschap dat er een direct toegangsbewijs voor de Champions League, iets wat in de Premier League is weggelegd voor de bovenste vier ploegen, op het spel stond. Spurs stond tot zondag met 61 punten uit 30 duels op die cruciale vierde plek, nummer vijf Chelsea had voorafgaand aan het rechtstreekse gevecht met de buurman al vijf punten minder. Bij een zege hadden de mannen van Conte de strijd nieuw leven in kunnen blazen, het liep totaal anders.

Daar zag het lange tijd overigens niet naar uit. Het dit seizoen ploeterende Chelsea was vrijwel de gehele eerste helft beter dan de veelvuldig bewierookte stadgenoot. Een volley in de lange hoek van kersvers Spanje-international Marcos Alonso werd nog terecht afgekeurd wegens buitenspel, maar na een halfuur was het wél echt raak. Spurs-goalie Hugo Lloris tastte mis bij een voorzet van Victor Moses, waardoor Álvaro Morata met het hoofd simpel zijn handtekening onder de 1-0 kon zetten.

Álvaro Morata profiteert van een fout van Hugo Lloris en knikt de 1-0 binnen.
Álvaro Morata profiteert van een fout van Hugo Lloris en knikt de 1-0 binnen.

Aan de overkant had Willy Caballero lange tijd een lekker rustige werkdag. De Argentijnse goalie - die dinsdag namens de nationale ploeg als invaller nog vijf keer moest vissen tijdens de veegpartij tegen Spanje - kreeg nauwelijks iets te doen. Pas zeven minuten voor rust moest hij voor het eerst écht in actie komen: de vervanger van de aan zijn hamstring geblesseerde Thibaut Courtois kon een zwabberschot van Christian Eriksen in twee instanties keren.

De Deense spelmaker liet zich door die gepareerde poging echter niet ontmoedigen, daarvoor werd hij bij een tweede poging op slag van rust beloond. Na balverlies van Moses kwam Eriksen op zo'n 25 meter van het doel in balbezit, zijn knal - vrijwel identiek aan zijn eerdere schot - sloeg via de lat achter de hulpeloos toekijkende Caballero tegen de touwen. Ondanks de nodige dreiging van de bedrijvige Alonso - die kort vóór en vlak ná de 1-1 een paar keer gevaarlijk werd - bleek de treffer van Eriksen de ommekeer in de wedstrijd.

Illusies
Want zo onderliggend als Spurs in de eerste helft was geweest, zo dominant opereerde het na de pauze. Nadat Moses géén penalty tegen kreeg toen hij na een mispeer met zijn hand op de bal viel en Caballero niet veel later een schot van Heung-Min Son uit de kruising had getikt, besliste Alli het duel in een paar minuten tijd. Na een weergaloze pass van Eric Dier controleerde hij de bal al even fraai, om vervolgens via de paal raak te schieten. Vijf minuten later kreeg hij de bal - na een actie van Son en halfslachtig ingrijpen van de Chelsea-defensie - in een scrimmage wat gelukkig voor zijn linkervoet: 1-3.

Dele Alli schiet in de scrimmage raak: 1-3 voor Tottenham Hotspur.
Dele Alli schiet in de scrimmage raak: 1-3 voor Tottenham Hotspur.

Daarmee maakte Alli, die zijn honderdste Premier League-wedstrijd speelde, hoogstpersoonlijk een einde aan de laatste Champions League-illusies die Chelsea nog had. Door de riante tussenstand kon Tottenham-manager Mauricio Pochettino ook nog Harry Kane zijn rentree gunnen. De vedette van Spurs raakte op 11 maart vervelend geblesseerd aan zijn enkel, leek volgens de eerste berichten pas in mei weer terug te keren binnen de lijnen, maar bleek vrijdag al fit genoeg voor een plek bij de wedstrijdselectie. Met de terugkeer van de topscorer (hij viel een kwartier voor tijd in voor Son) was het Tottenham-feestje compleet.

Chelsea - dat nu zeven verliespunten meer heeft dan Liverpool, dat een duel meer heeft gespeeld en gepasseerd kan worden door Spurs - kan het seizoen nu alleen nog enigszins redden via een wonderbaarlijke wederopstanding in de Premier League óf door bekerwinst. Over drie weken neemt Chelsea het in de halve finale van het toernooi om de FA Cup op tegen Southampton. Overigens maakt Tottenham ook nog steeds kans op de eindzege in het bekertoernooi: het moet in de halve eindstrijd nog wel zien af te rekenen met Manchester United. Al met al lijkt er een einde te komen aan de tijd van Conte bij Chelsea. Als hij niet al binnenkort op straat wordt gezet, is de algemene verwachting dat hij na dit seizoen zijn koffers moet pakken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.