Briljante Isco en Aspas slopen Messi-loos Argentinië

Reacties

Spanje heeft een ongekend pak slaag uitgedeeld aan Argentinië. La Furia Roja liet vrijdag in een bij vlagen weergaloos optreden bij wereldkampioen Duitsland al zien in bloedvorm te verkeren, dinsdag deed het daar nog een flinke schep bovenop. Tegen een Argentinië zonder Lionel Messi stopte de ontketende ploeg van bondscoach Julen Lopetegui pas bij 6-1. Isco en invaller Iago Aspas waren de grote uitblinkers.

Briljante Isco en Aspas slopen Messi-loos Argentinië

Het was aanvankelijk de bedoeling dat Oranje zich dinsdag voor een oefenpotje zou melden in het Wanda Metropolitano van Atlético Madrid, maar door dat affiche ging half januari plotseling een streep. De Spaanse voetbalbond zag uiteindelijk toch meer brood in een bezoekje van Argentinië en Barcelona-vedette Messi. Nederland kwam vervolgens uit bij Portugal als vervangend sparringpartner, wat maandag een 0-3 overwinning opleverde, terwijl Spanje een treffen met Messi misliep.

De aanvoerder ontbrak vrijdagavond al toen Argentinië in Manchester met 2-0 won van Italië, omdat hij kampte met een lichte hamstringblessure. Messi leek het duel in Madrid gewoon te gaan halen, maar daags voor de wedstrijd staken zijn klachten opnieuw de kop op. Bondscoach Jorge Sampaoli besloot zijn sterspeler niet in de wedstrijdselectie op te nemen, terwijl ook spelers als Sergio Agüero en Ángel Di María ontbraken, maar de keuzeheer had wél een basisplekje vrijgehouden voor Nicolás Tagliafico. De Ajax-linksback en zijn ploeggenoten kenden vervolgens een rampzalige avond, al leek het daar in de eerste helft nog niet op.

Botsing
De eerste kans was zelfs voor de Argentijnen - Gonzalo Higuaín faalde - maar snel daarna opende Spanje de score. Het was Atlético-spits Diego Costa die in zijn eigen stadion deed wat hij moest doen. Vrijdagavond had hij vanaf de bank gezien hoe concurrent Rodrigo de kans kreeg tegen Duitsland (1-1) en scoorde, nu pakte Diego Costa zíjn moment. Na een fraai passje van Isco rondde hij af, een harde tackle van rechtsback Fabricio Bustos en een botsing met de uitgekomen keeper Sergio Romero (ex-AZ) konden de 1-0 niet voorkomen. Voor Diego Costa was het zijn derde goal in de laatste drie interlands, waarmee hij solliciteert naar een basisplaats in Rusland.

Gonzalo Higuaín ziet het even niet meer zitten.
Gonzalo Higuaín ziet het even niet meer zitten.

Die botsing met Diego Costa leverde Romero tien minuten na die openingsgoal overigens ook nog een tweede domper op. Sampaoli haalde zijn lichtgekwetste keeper naar de kant voor Willy Caballero, die zijn doel precies vijf minuten schoon hield. Waar Isco bij de 1-0 nog aangever was, nam hij de 2-0 zelf voor zijn rekening. Hij tikte simpel binnen na een voorzet van zijn Real Madrid-ploeggenoot Marco Asensio. Een rake kopbal van Nicloás Otamendi, waarbij keeper David de Gea mistastte, was terecht en bracht de spanning terug. Die spanning maakte na rust plaats voor ongeloof.

Tien minuten na de pauze stond het namelijk al 4-1. Waar Diego Costa dacht zijn kans te hebben gegrepen, pakte zijn vervanger Iago Aspas (die halverwege binnen de lijnen kwam) nog nadrukkelijker de spotlights. Het toont nog maar eens aan hoe ruim Spanje in het aanvallende jasje zit. Na een heerlijke pass van Andrés Iniesta nam de spits van Celta de Vigo de bal iets te ver mee naar de buitenkant, maar hij kon de bal nog wel klaarleggen voor Isco: 3-1. Even later was het duo weer belangrijk. Na een voorzet van Isco en korte tussenkomst van Aspas schoot Thiago Alcántara de vierde Spaanse treffer binnen.

Ook daarmee was het voetbalfeest nog niet voorbij, Isco en Aspas waren namelijk geenszins van plan gas terug te nemen. Na een verre uittrap van De Gea mocht laatstgenoemde alleen op Caballero af. Hij schoot simpel raak, een minuut later bepaalde Isco de eindstand op 6-1. Hij kreeg de bal toegespeeld van Aspas, na knullig balverlies vanaf de Argentijnse aftrap, en schoot raak. Isco verliet even later onder een klaterend applaus het veld, de publiekswissel van de man van Real Madrid bleek het laatste hoogepunt. Na wat frustratie-overtredingen besloot de scheidsrechter, zonder extra tijd bij te tellen, een einde te maken aan de lijdensweg van Argentinië.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.