Speler van de Week: Dusan Tadic oerdegelijk, op welk podium dan ook

Reacties

Van een kolkende Johan Cruijff Arena naar Het Kasteel. Van écht gras naar kunstgras. Van vechten om het hoogste podium tot een regulier competitieduel. Het was schakelen voor Ajax en Dusan Tadic. Maar één ding veranderde niet: Tadic stapte wéér met fraaie cijfers van het veld. Voor zijn aandeel in de 1-4 zege bij Sparta, een goal en twee assists, werd hij beloond met de eretitel Speler van de Week.

Speler van de Week: Dusan Tadic oerdegelijk, op welk podium dan ook

In de terugblik op het duel van Ajax op Het Kasteel verhaalde Ajax-clubwatcher Marco Timmer over een moeizaam begin en een gemakkelijk einde. 'Op het laatst leek het wel een speeltuin', zo analyseerde hij over het gemak waarmee de landskampioen uitliep naar een 1-4 zege. De Ajacied die het het meest naar zijn zin had in de speeltuin op Spangen: Dusan Tadic.

Het seizoen is voor Ajax pas vier wedstrijden oud. De cijfers van de Serviër zijn even imponerend als veelzeggend: vier goals, vier assists én vijftien gecreëerde kansen.

'Ziyech en Tadic zijn niet te stoppen als ze dit wekelijks brengen'

Nieuw is de positie van Tadic in al deze klassementen niet. Vorig seizoen was hij afgetekend de meest waardevolle speler in de Eredivisie met 28 doelpunten (goed voor een gedeelde topscorerstitel met Luuk de Jong) en 13 assists. Een blik op de topschutterslijst van 2019 toont eenzelfde beeld: Tadic staat stijf bovenaan met liefst 22 goals. Adrián Dalmau, nu uitkomend voor FC Utrecht en vorig seizoen voor Heracles Almelo, volgt met vijftien treffers.

Tadic is oerdegelijk, waar hij ook speelt. Door zijn benutte penalty tegen Sparta staat de in Rotterdam weer als spits opererende Serviër inmiddels al zeven opeenvolgende competitieduels met Ajax op het scoreformulier. Een prestatie die voor het laatst was neergezet door Rafael van der Vaart in 2001. Midweeks had hij met de 2-0 tegen APOEL Nicosia, zijn derde alweer in Europa dit seizoen, het feest in Amsterdam nog ingeluid.

De hele rits statistieken is fraai, maar nog belangrijker is het signaal dat Tadic met zijn tiende benutte strafschop van 2019 en twee assists op Ziyech afgeeft. Juist op het door hem vervloekte kunstgras en na dagen hosanna-stemming is hij scherp. Het goede voorbeeld, want met die drive vinden we Tadic na dit seizoen waarschijnlijk weer erg hoog terug in alle jaarlijstjes. Het podium doet er voor hem niet toe.

Topvijf van speelronde 5

Door de soevereine zege in Rotterdam was het Ajax dat de boventoon voerde in de top van het klassement van speelronde vijf. Ook Ziyech, die bij liefst vijf van zijn zes laatste goals bediend werd door Tadic, kreeg een 7,5. En dat gold ook voor Lisandro Martínez, die weer op het middenveld werd geposteerd door coach Erik ten Hag. Bij ADO blonk Shaquille Pinas, ook niet voor het eerst dit seizoen, uit. De verdediger maakte tegen VVV-Venlo het enige doelpunt en vertolkte in de defensie van de Hagenaars een belangrijke rol. Mo Ihattaren nam PSV op bezoek bij RKC Waalwijk (1-3) bij de hand na rust en completeert de topvijf.

Speler Club Cijfer
1. Dusan Tadic Ajax 7,5
2. Shaquille Pinas ADO Den Haag 7,5
3. Hakim Ziyech Ajax 7,5
4. Lisandro Martínez Ajax 7,5
5. Mo Ihattaren PSV 7

Algemeen Klassement

Ook in het algemeen klassement is Tadic bovenin terug te vinden. Hij hoeft daar alleen ploeggenoot Lisandro Martínez voorrang te verlenen. Overigens kan het algemeen klassement vanwege het nog maar geringe aantal optredens in de Eredivisie er over enkele speelrondes weer heel anders uitzien.

Speler Club Gemiddelde
1. Lisandro Martínez Ajax 7,13
2. Dusan Tadic Ajax 7
Mitchell van Bergen SC Heerenveen 7
Donny van de Beek Ajax 7
5. Mauro Júnior Heracles Almelo 6,8
Bryan Smeets Sparta Rotterdam 6,8
7. Hakim Ziyech Ajax 6,75
8. Remko Pasveer Vitesse 6,7
Gyrano Kerk FC Utrecht 6,7
10. Timo Baumgartl PSV 6,67
Thulani Serero * Vitesse 6,67
Sergiño Dest Ajax 6,67
13. Teun Koopmeiners AZ 6,63
Kenneth Vermeer Feyenoord 6,63
Ragnar Ache Sparta Rotterdam 6,63
Fredrik Midtsjø AZ 6,63
17. Anas Tahiri RKC Waalwijk 6,6
Xavier Mous PEC Zwolle 6,6
19. Jonas Svensson AZ 6,5
Daley Blind Ajax 6,5
Nicolás Tagliafico Ajax 6,5
David Neres Ajax 6,5
Gustavo Hamer PEC Zwolle 6,5
Adam Maher FC Utrecht 6,5
Joël Veltman Ajax 6,5
Andre Onana Ajax 6,5
Shaquille Pinas ADO Den Haag 6,5

* Is inmiddels vertrokken naar Al-Jazira.

Promes onder de indruk van Tadic en Ziyech
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer D. Tadić
Meer over D. Tadić
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.