Ajax heeft de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam kinderlijk eenvoudig gewonnen. Dusan Tadic en Hakim Ziyech werkten verder aan hun indrukwekkende statistieken.

Sparta Rotterdam
1 - 4
Ajax
Ajax

Erik ten Hag koos bij Ajax voor Tadic in de spits, met Quincy Promes in zijn rug. Daardoor begon Klaas Jan Huntelaar op de bank. Op het middenveld stonden wederom Edson Álvarez en Lisandro Martínez, net als midweeks tegen APOEL Nicosia. Om de aanvallers van Ajax onder controle te houden koos Henk Fraser bij Sparta voor een extra middenvelder. Dante Rigo kreeg de voorkeur boven spits Ragnar Ache.

De keuze van Fraser pakte bijzonder goed uit in de eerste twintig minuten. Ajax kwam er niet aan te pas op Het Kasteel en mocht van geluk spreken dat Ziyech een kopbal van Jurgen Mattheij van de lijn haalde. De eerste echte kans voor Ajax was wel direct raak. In de 25ste minuut lepelde Martínez de bal over de Sparta-defensie heen en schoot Promes zijn eerste doelpunt voor Ajax binnen: 0-1. Op dat moment deed Adil Auassar al niet meer mee bij Sparta, de routinier viel vroeg uit met een blessure en werd vervangen door Laros Duarte.

Ziyech
Het doelpunt van Promes deed de wedstrijd kantelen. Ajax leek wakker, greep de controle en kwam niet meer in de problemen tegen Sparta. Een mooie actie van Tadic op de rechterflank leidde de 0-2 in. De Serviër bediende Ziyech op maat en de Marokkaan tikte bij de tweede paal geheel vrijstaand binnen. Ziyech is nu rechtstreeks betrokken geweest bij honderd Ajax-doelpunten (44 doelpunten, 56 assists). David Neres en Promes lieten na om de voorsprong nog verder uit te bouwen in de eerste helft.

In de tweede helft lukte dat wel. Sparta werd bij vlagen volledig overklast en incasseerde in de 58ste minuut de derde treffer. Dirk Abels kreeg de bal wat ongelukkig tegen zijn arm en de bal ging na ingrijpen van de VAR op de stip. Dusan Tadic maakte geen fout en heeft nu zeven wedstrijden op rij gescoord in de Eredivisie. Rafael van der Vaart was in 2001 de laatste speler die dat presteerde in het shirt van Ajax. Twee minuten later gaf Tadic zijn tweede assist van de wedstrijd op Ziyech, die wederom helemaal vrijgelaten werd en met een volley de 0-4 maakte.

Met die stand probeerde Ajax het duel rustig uit te spelen, maar dat deden de Amsterdammers zo rustig dat Sparta een paar keer gevaarlijk kon worden. Een kwartier voor tijd leverde dat zelfs een doelpunt op. Bryan Smeets gaf hard en laag voor, Halil Dervisoglu liep de bal binnen: 1-4. Het was niet meer dan een doekje voor het bloeden voor Sparta, dat niet ontkwam aan de eerste nederlaag van het seizoen. Ajax is in ieder geval voor even koploper van de Eredivisie.