PSV rekent na vroeg schrikmoment nu wel af met RKC

Na een valse start heeft PSV zondagavond RKC Waalwijk verslagen. In de tweede helft werd de achterstand omgebogen via twee verdedigers.

RKC Waalwijk
1 - 3
PSV
PSV

Bulkend van het zelfvertrouwen kwam PSV naar Waalwijk toe. De Eindhovenaren hadden immers op overtuigende wijze de groepsfase van de Europa League bereikt. Apollon Limassol werd over twee wedstrijden met 7-0 aan de kant gezet. In de returnwedstrijd ontbrak Steven Bergwijn wegens een blessure, tegen RKC keerde hij terug in de basis. Dit betekende meteen een mijlpaal voor de aanvaller, hij speelde alweer zijn honderdste wedstrijd in de Eredivisie. Slechts vier PSV'ers - Willy van der Kuijlen, Adrie van Kraaij, Boudewijn Zenden en Jetro Willems - bereikten die mijlpaal op een jongere leeftijd.

De terugkeer van Bergwijn betekende slecht nieuws voor Jorrit Hendrix, hij begon immers op de bank naast trainer Mark van Bommel. Die zag dat PSV verrassend veel moeite had met het gepromoveerde RKC. De thuisclub kwam fris voor de dag en creëerde diverse kansen met aanvallend voetbal. Bij PSV bleven de echt grote kansen uit en vlak voor rust ging het mis. Stanley Elbers haalde de achterlijn en legde voor op Melle Meulensteun, die behoorlijk vrij in kon schieten.

De angstvallige gedachten gingen direct uit naar een gure oktoberavond in 2018. Toen werd PSV door RKC, toen nog uitkomend in de Keuken Kampioen Divisie, uitgeschakeld in de tweede ronde van het Nederlandse bekertoernooi. Tot een nederlaag zou het op deze zondagavond niet komen, ook omdat PSV wat sterker voor de dag kwam in de tweede helft.

Spelers van PSV balen na de 1-0 van RKC Waalwijk.

Vlak na rust had Mohamed Ihattaren bijvoorbeeld de 1-1 op zijn schoen. Na een lage voorzet was keeper Etienne Vaessen al geklopt, maar Ihattaren schoof de bal naast. Het bleek uitstel van executie, want twintig minuten in het tweede bedrijf werd het alsnog gelijk in Brabant. Ihattaren was ditmaal aangever, na een swingende actie legde hij breed op Donyell Malen. De spits had kunnen scoren, ware het niet dat verdediger Paul Quasten de bal in eigen doel gleed: 1-1.

Kort voor die treffer was de Griek Kostas Mitroglou al in het veld gekomen bij PSV, waardoor de club via plan B op zoek ging naar de overwinning. Het was echter weer een verdediger die scoorde in het Mandemakers Stadion. Denzel Dumfries legde de bal na een corner met het hoofd terug op Timo Baumgartl en de mandekker maakte een kwartier voor tijd zijn eerste goal in PSV-dienst.

Na die 1-2 pakte de uitclub razendsnel door. Nog geen twee minuten later verdubbelde Mitroglou namelijk de marge voor PSV. De Eindhovenaren counterden via de ingevallen Bruma, die eenmaal aangekomen bij het doel aflegde. Voor Mitroglou was het vervolgens een koud kunstje om ook zijn eerste Eredivisie-treffer te maken. Hij bracht het totaal van PSV in de Nederlandse competitie op negen doelpunten, die ook gemaakt zijn door negen verschillende doelpuntenmakers.

In de slotfase lieten de slopende weken voor PSV zich toch voelen. Zo ging Bergwijn tweemaal met kramp naar de grond en werd de wedstrijd op een rustig tempo uitgespeeld. Door de overwinning sluit PSV weer aan in de topdrie van de Eredivisie. De Eindhovenaren voetbalden net als Ajax tien punten bij elkaar in vier wedstrijden. Koploper Vitesse heeft een punt meer, maar speelde al vijf duels.