Speler van de Week: de Ronaldinho van Alkmaar stuwt AZ omhoog

Reacties

Als een speler de personificatie is van de opmars van AZ is het Jesper Karlsson wel. De 23-jarige Zweed was zondagmiddag in het uitduel met NEC (1-3) twee keer trefzeker en is VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: de Ronaldinho van Alkmaar stuwt AZ omhoog
© Pro Shots
N.E.C.
N.E.C.
1 - 3
AZ
AZ

Karlsson opende in Nijmegen al vroeg de score, al erkende hij na afloop dat die goal had moeten worden afgekeurd omdat hij de bal met de hand beroerde. Na de gelijkmaker van Rodrigo Guth zette de clubtopscorer zijn ploeg twintig minuten voor tijd weer op het goede spoor. Met een verdekt schot in de korte hoek verraste hij doelman Mattijs Branderhorst in de korte hoek.

Voor de oplettende kijker was die treffer wellicht een déjà-vu, want Karlsson scoort wel vaker op die manier. 'Ik kom graag in dit soort situaties, dat ik naar binnen kan komen. Dan ligt de eerste paal altijd open', erkende hij na afloop bij ESPN. Het enige wat de linksbuiten dan nog hoeft te doen is de hoek uitkiezen en schieten. Het leverde al meerdere malen succes op.

De openingstreffer van Jesper Karlsson, die eigenlijk had moeten worden afgekeurd wegens hands. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Natuurlijk zijn er meer manieren waarop Karlsson kan scoren. Vorige week benutte hij nog twee penalty's in de kraker tegen Feyenoord (2-1 zege). Nu het een week later weer twee keer raak was, heeft de zesvoudig international zijn productie van vorig seizoen al overtroffen. In zijn eerste jaar in Alkmaar elf keer raak in de Eredivisie, nu staat de teller na 25 speelronden op dertien goals.

Zo heeft Karlsson een flink aandeel in de opmars van AZ, dat sinds 7 november (1-0 nederlaag tegen Feyenoord) niet meer verloor in de Eredivisie en in die periode opklom naar de vierde plaats. Karlsson was dit seizoen al direct betrokken bij twintig goals (13 goals/7 assists) en is er vaak vroeg bij. In acht van de elf goals in de eerste tien minuten van AZ had hij een aandeel.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zo koppelt Karlsson techniek aan rendement, al maakt hij het liefst plezier à la Ronaldinho. 'Natuurlijk draait het in topvoetbal om scoren, assists geven en tegengoals voorkomen. Maar het meeste plezier haal ik, los van de overwinningen, uit mooie acties', vertelde hij op VI PRO. 'Maar ik doe het niet alleen voor de show. Met onverwachte acties kun je het verschil maken en dus je team helpen.'

En precies dat doet Karlsson al anderhalf jaar voor AZ, sinds de club hem in de zomer van 2020 voor ruim twee miljoen euro overnam van Elfsborg IF. Wie weet waar dat dit seizoen nog toe leidt? De ploeg van Pascal Jansen is nummer drie Feyenoord tot op een punt genaderd en zit bij de laatste zestien van de Conference League, waarin donderdag het eerste duel met Bodø/Glimt wacht.

topvijf

Behalve Karlsson kreeg ook Joey Veerman tijdens de 25ste speelronde een 8. De in de winter van SC Heerenveen overgekomen middenvelder heeft zijn draai snel gevonden bij PSV en onderstreepte dat zondag met de openingstreffer tegen Heracles Almelo. De topvijf wordt gecompleteerd door Luuk Brouwers (Go Ahead Eagles), Cyriel Dessers (Feyenoord) en Robin Pröpper (7,5). 

Speler Club Cijfer
1. Jesper Karlsson AZ 8,0
2. Joey Veerman PSV 8,0
3. Luuk Brouwers Go Ahead Eagles 7,5
4. Cyriel Dessers Feyenoord 7,5
5. Robin Pröpper FC Twente 7,5

algemeen klassement

In het algemeen klassement behield Noussair Mazraoui zijn leidende koppositie zonder in actie te komen voor Ajax. De Marokkaanse rechtsback heeft nog altijd een ruime voorsprong op Orkun Kökçü en Cody Gakpo, die Jurriën Timber van het podium verdreef met zijn succesvolle rentree bij PSV. Karlsson en Steven Berghuis kwamen de toptwintig binnen. 

Speler Club Gemiddelde
1. Noussair Mazraoui Ajax 7,04
2. Orkun Kökçü Feyenoord 6,96
3. Cody Gakpo PSV 6,93
4. Jurriën Timber Ajax 6,92
5. Ibrahim Sangaré PSV 6,84
6. Lisandro Martínez Ajax 6,83
7. Fredrik Aursnes Feyenoord 6,80
= Gernot Trauner Feyenoord 6,80
9. Luis Sinisterra Feyenoord 6,68
10. Remko Pasveer Ajax 6,64
11. Olivier Boscagli PSV 6,63
12. Owen Wijndal AZ 6,56
13. Antony Ajax 6,55
14. Marcos Senesi Feyenoord 6,54
15. Daley Blind Ajax 6,53
16. Lars Unnerstall FC Twente 6,48
17. André Ramalho PSV 6,47
18. Marcus Pedersen Feyenoord 6,46
19. Phillipp Mwene PSV 6,44
20. Steven Berghuis Ajax 6,42
= Dusan Tadic Ajax 6,42
= Jesper Karlsson AZ 6,42
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Meer J. Karlsson
Meer over J. Karlsson
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.