AZ hijgt Feyenoord in de nek dankzij Karlsson

Reacties

In de bovenste regionen van de Eredivisie heeft AZ zondag uitstekende zaken gedaan door NEC te verslaan. De Alkmaarders staan nog steeds vierde, maar de achterstand op Feyenoord bedraagt nog maar één punt.

AZ hijgt Feyenoord in de nek dankzij Karlsson
© Pro Shots
N.E.C.
N.E.C.
1 - 3
AZ
AZ

AZ, dat donderdag in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi tegen Ajax na maanden weer eens klop kreeg, probeerde in Nijmegen de opmars in de competitie voort te zetten. De formatie van Pascal Jansen beleefde een uitstekende start: Jesper Karlsson opende al na acht minuten de score door hard uit te halen op aangeven van Aslak Fonn Witry. De goal werd wel langdurig onder de loep gelegd door de VAR omdat de Zweed bij het aannemen van het speeltuig mogelijk zijn hand zou hebben gebruikt.

De treffer bleef staan, waardoor NEC al vroeg in de achtervolging moest. De thuisploeg speelde verzorgd voetbal, maar kon erg weinig afdwingen tegen het goed georganiseerde AZ, dat aanvallend echter nauwelijks iets liet zien. Een standaardsituatie bood vlak voor rust soelaas voor NEC: na een corner van Lasse Schöne kopte Rodrigo Guth steenhard raak voor de 1-1. Een grote domper voor de thuisploeg in de eerste helft was trouwens het uitvallen van Mikkel Duelund, die na twintig minuten werd vervangen door Calvin Verdonk.

© Pro Shots

Direct na de hervatting werd AZ stevig onder druk gezet door NEC, dat naliet om op voorsprong te komen. Souffian El Karouani slaagde er van heel dichtbij niet in om te scoren en ook Jonathan Okita ontbrak het aan scherpte in de afronding. Het kwam NEC duur te staan, want AZ, dat al aan het opkrabbelen was, sloeg keihard toe. In de zeventigste minuut zorgde Karlsson voor de 1-2 met een schot van afstand in de korte hoek, waarna Hakon Evjen van dichtbij scoorde uit een rebound na een uitbraak.

Zo omzeilde AZ met name dankzij de oprispingen van Karlsson een lastige klip en ziet Feyenoord, dat zaterdag met 1-1 gelijkspeelde tegen FC Groningen, de Alkmaarders opduiken in de achteruitkijkspiegel. Met negen speelrondes te gaan bedraagt het verschil nog maar een puntje.

AZ zet het seizoen donderdag voort met een bezoek aan FK Bodø/Glimt in de achtste finale van de Conference League. In competitieverband is FC Twente volgende week zondag in Alkmaar de volgende tegenstander. Middenmoter NEC gaat zaterdag op bezoek bij FC Groningen.

NEC Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2021/2022

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
26
5
3
98-19
+79
83
2
PSV
34
26
3
5
86-42
+44
81
3
Feyenoord
34
22
5
7
76-34
+42
71
4
FC Twente
34
20
8
6
55-37
+18
68
5
AZ
34
18
7
9
64-44
+20
61
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.