Ook Feyenoord slachtoffer imponerende dadendrang AZ

Feyenoord heeft zondag zijn meerdere moeten erkennen in AZ. De Alkmaarders legden met een stormachtige eerste helft de basis voor de overwinning.

AZ
AZ
2 - 1
Feyenoord
Feyenoord

AZ werkte met een surplus aan vertrouwen toe naar de topper tegen Feyenoord. Een reeks van successen had de ploeg van Pascal Jansen weer richting de topdrie doen opstomen, al was er wel een waarschuwing op zijn plaats geweest. Uitgerekend de Rotterdammers waren namelijk begin november de laatste ploeg geweest die de Alkmaarders een nederlaag hadden toegebracht.

Het vertrouwen vertaalde zich in de eerste helft van het thuisduel met Feyenoord, dat na een licht overwicht geen antwoord had op de oplaaiende Alkmaarse storm. Na ruim een kwartier moesten de gasten voor het eerst buigen. Na een steekpass van Vangelis Pavlidis dook Dani de Wit op voor het Rotterdamse doel. Jorrit Hendrix zette hem onreglementair de voet dwars, met een strafschop als resultaat.

Na de vertraging door de VAR – die geen reden zag het besluit van arbiter Dennis Higler terug te draaien – ontfermde Jesper Karlsson zich met succes over deze buitenkans. Ruim tien minuten later legde de Zweed opnieuw succesvol aan vanaf elf meter. Een duw van Tyrell Malacia in de rug van Yukinara Sugawara was de reden geweest voor de tweede strafschop voor AZ.

Feyenoord mocht ondanks de Alkmaarse dadendrang nog hoop koesteren omdat de schade beperkt was gebleven tot twee goals. Doelman Justin Bijlow had enkele knappe reddingen verricht en de 3-0 van De Wit na een kopbal van Pavlidis op de paal werd op last van de VAR afgekeurd.

In de 51ste minuut kreeg Feyenoord een volgend steuntje in de rug. AZ-doelman Peter Vindahl liet zich in de lucht piepelen door Luis Sinisterra, waarna de bal voor de voeten van Lutsharel Geertruida viel. Van dicht bij duwde de verdediger de bal over de lijn; 2-1.

De aansluitingstreffer was een impuls voor de inhaalrace van Feyenoord. AZ moest zich vooral beperken tot verdedigen en moest hopen op een counter, zoals Pavlidis kort na de 2-1. Gernot Trauner kon de Griekse spits op de valreep stuiten.

De hervonden Rotterdamse kracht leidde tot een overwicht. Maar het aantal kansen op de gelijkmaker bleef beperkt. Ook de entree van oude bekende Alireza Jahanbakhsh bood Feyenoord geen soelaas. AZ had de zaakjes gaandeweg de tweede helft beter op orde, waardoor het ondanks een Rotterdams slotoffensief de drie punten over de eindstreep sleepte. Door het resultaat in Alkmaar heeft AZ de achterstand op nummer drie Feyenoord teruggebracht tot drie punten.