Sparta vol ongeloof: 'Het slaat nergens op dat we deze wedstrijd verliezen'

Sparta Rotterdam speelde een prima wedstrijd tegen PEC Zwolle en kreeg op het eigen Kasteel kans na kans na kans. De bezoekers deden echter wat Sparta naliet: scoren. Jeroen Rijsdijk kon zijn ogen nauwelijks geloven, al is het gebrek aan doelpunten wel een terugkerend thema bij zijn ploeg.

Sparta Rotterdam
0 - 2
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Sparta greep PEC zondag bij de keel en was constant op zoek naar een treffer. 'Vandaag was misschien wel de beste eerste helft van het seizoen', zei Rijsdijk na afloop. 'Bij rust moet je al met 3-1 voor staan en dan is deze wedstrijd al gespeeld. Maar dat is ook direct het verhaal van deze wedstrijd. Tactiek, statistieken, noem het maar op: we kunnen het over van alles hebben, maar dit is gewoon de wedstrijd van de gemiste kansen. Als je je kansen afmaakt, win je vandaag met 5-1.'

Maar de kansen afmaken lukte niet. Wéér niet. 'Dit is inmiddels een structureel iets', moest Rijsdijk toegeven. 'Utrecht-thuis moeten we winnen, Almere-thuis moeten we winnen, Go Ahead-thuis moeten we winnen, ga zo maar door. We krijgen de kansen, we voetballen aardig, maar we scoren niet. Als wij weggespeeld worden en we creëren niks, dán ga ik me zorgen maken. Maar je hebt vandaag 21 keer op doel geschoten, elf keer tussen de palen, dertien corners en nul keer gescoord. Het is gewoon ongelooflijk dat we geen doelpunt hebben gemaakt.'

'Deze komt wel hard aan', vervolgde Rijsdijk. 'Het slaat nergens op dat we deze wedstrijd verliezen. We komen eigenlijk iedere wedstrijd wel goed voor de dag, maar het gaat om doelpunten maken. En dat gaat te moeizaam. We trainen de hele week alleen maar op aanvallen. Ik heb twee oud-spitsen als assistenten, die voelen zich nog meer gefrustreerd dan ik als ze die gemiste kansen zien. Het is gewoon superzuur, want je had een x-aantal punten meer moeten hebben. Dat we die niet hebben, moeten we onszelf verwijten.'

Voor Sparta wachten nu twee stadsderby's: eerst uit tegen Feyenoord, dan thuis tegen Excelsior.