Ook PEC Zwolle kent met uitzege prima generale voor de IJsselderby

PEC Zwolle is terug in het linkerrijtje van de Eredivisie. Op Het Kasteel won de formatie van Johnny Jansen zondag met 0-2 van Sparta Rotterdam. Thomas Lam en Davy van den Berg werden de gevierde mannen op Spangen.

Sparta Rotterdam
0 - 2
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Sparta kon wel weer eens een succesje gebruiken in het eigen stadion, de vorige vier thuisbeurten leverden slechts één punt op. De mannen van Jeroen Rijsdijk gingen goed van start. Saïd Bakari stuitte op Jasper Schendelaar, Koki Saito schoot naast en Mike Eerdhuijzen kopte op de paal, waarna de rebound van de lijn geveegd werd. En ja: op Het Kasteel wordt alles dat oud is met eerbied gehandhaafd, zo ook voetbalwetten.

Maak je je eigen kansen niet af, dan doet de tegenstander het wel voor je. Zo geschiedde: tegen alle verhoudingen in kopte Lam de bezoekers op voorsprong. De inzet van de verdediger viel via de lat binnen. De rest van de eerste helft werd, toepasselijk gezien het feit dat er een papegaai door het stadion vloog, een herhaling van het eerder gebodene: veel kansen voor Sparta, maar sterke reflexen van doelman Schendelaar.

Na rust kreeg Sparta nog steeds kansen, maar hetzelfde gold inmiddels voor de bezoekers uit Overijssel. Voor de rood-witten faalden Shunsuke Mito en opnieuw Bakari in de afronding, de blauw-witten waren dreigend in de personen van Odysseus Velanas en Eliano Reijnders. Het was Van den Berg, de jarige op het veld, die halverwege de tweede helft de trekker wél overhaalde: uit een rebound maakte hij 0-2, wedstrijd gespeeld.

Daarmee ging de wedstrijd uit als een nachtkaars, of liever: als één van Van den Bergs 24 verjaardagskaarsjes. PEC, nog altijd ongeslagen in 2024, had de buit binnen en leunde achterover. Sparta bevindt zich in een fase van moeilijkheden, en had niet de veerkracht om op te staan na twee flinke tikken. Het bleef zodoende bij 0-2.

Opmaat naar de derby
PEC klimt met deze zege naar de achtste plek in de Eredivisie, in punten gelijk met Sparta, dat negende staat omwille van een iets minder doelsaldo. Aanstaande zondag wacht in Deventer één van de twee wedstrijden van het jaar voor PEC: de IJsselderby met Go Ahead Eagles. Ook Sparta speelt volgend weekend een derby, de Kasteelheren gaan de Maas oversteken voor de uitbeurt bij Feyenoord.