Schotland likt de wonden: 'De droom is nu vernietigd, maar dit is pas het begin'

Reacties

De pijn is groot in Schotland, dat hoopte een historisch ticket voor de achtste finale van het EK te pakken, maar uiteindelijk als enige land in Groep D is uitgeschakeld. Toch wordt de blik alweer op de toekomst gericht.

Schotland likt de wonden: 'De droom is nu vernietigd, maar dit is pas het begin'
© Pro Shots
Kroatië
Kroatië
3 - 1
Schotland
Schotland

De Schotten begonnen het EK met een 0-2 nederlaag tegen Tsjechië, hadden hoop na een knappe 0-0 in The Battle of Britain tegen Engeland, maar kunnen na een 1-3 nederlaag tegen Kroatië met vakantie. De kranten in Schotland zijn eensgezind in hun oordeel: de hoop was groot, de pijn van de uitschakeling nog groter. 'Einde van de droom', zo kopt The Times Scotland bijvoorbeeld.

Ook de andere media komen met soortgelijke kreten. Edinburgh News schrijft: 'De Schotse droom is vernietigd', terwijl The Scottish Daily Mail stelt: 'De extase... En daarna de pijn', doelend op de hoop vooraf. Ter illustratie staan daarbij twee foto's van een vrouwelijke fan, die eerst juicht na de 1-1 en daarna treurt na de 1-3 (zie onderaan). The Scotsman richt zich tot slot op aanvoerder Andy Robertson. Bij een foto van de zwaar teleurgestelde linksback van Liverpool staat de tekst: 'De eenzaamste man op Hampden Park: wanhoop bij de captain na de crash van Schotland'.

Toch was John McGinn na afloop ook trots. 'Deze ervaringen moeten we meenemen, het moet ons richting volgende eindtoernooien helpen', aldus de middenvelder van Aston Villa tegenover ITV. 'Kroatië heeft een geweldig team met Luka Modric, een van de beste spelers ter wereld. De geluiden dat zij een verouderd team hebben, die hebben wij genegeerd. En nu wacht voor ons de WK-kwalificatie. Als je naar onze selectie kijkt: we hebben allemaal een goede leeftijd, voelen nu dat ons onrecht is aangedaan en zijn vatsberaden', zo somde hij redenen op waarom Schotland zich gaat plaatsen voor dat WK in Qatar.

Kortom: het land is nog lang niet klaar. 'We moeten een land worden dat het gewend is om dit soort toernooien te spelen, we moeten dapperder en beter worden. Maar wat we nu hebben gedaan, met deze EK-deelname, is geschiedenis schrijven. Dit moet het begin van ons verhaal zijn, niet het einde', zo sloot McGinn strijdbaar af.

De bondscoach van Schotland deelde die mening. Ook hij was trots. 'Dat we hier voor het eerst in 23 jaar weer waren was al heel wat voor ons land. En voor de spelers', aldus Steve Clarke. 'Je ziet dat we het lastig hadden tegen een geharde ploeg. Helaas hebben we niet kunnen doen wat we tegen de Engelsen wel konden. Wij kunnen hier alleen maar van leren.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.