Robben inspireert uitgeschakeld Oranje tot stuiptrekking tegen Zweden

Reacties

Het Nederlands elftal heeft ook het allerlaatste, piepkleine sprankje hoop op WK-deelname verloren. Met Arjen Robben als grote inspirator speelde Oranje een bijzonder aantrekkelijke eerste helft tegen Zweden, maar de 2-0 rust- én eindstand was bij lange na niet genoeg voor Het Wonder van Amsterdam.

Robben inspireert uitgeschakeld Oranje tot stuiptrekking tegen Zweden

Het rechtstreekse duel om de tweede plaats in de poule was afgelopen zaterdag eigenlijk al verworden tot een niemendalletje. Door de enorme zege van Zweden op Luxemburg (8-0) en de magere overwinning van Nederland in Wit-Rusland (1-3), had Oranje tegen de Scandinaviërs zoals bekend een overwinning met minimaal zeven goals verschil nodig. In dat geval had het de play-offs om WK-plaatsing nog gehaald. Verder dan een aantrekkelijke laatste stuiptrekking kwam het Nederlands elftal echter niet.

Advocaat koos ervoor om Oranje - in tegenstelling tot in Borisov - met de punt naar achteren te laten spelen. Jubilaris Daley Blind was centraal op het middenveld de vervanger van de aanvallender ingestelde (maar geblesseerde) Davy Pröpper, waardoor Nathan Aké de plaats van Blind als linksback overnam. Op rechts kreeg Kenny Tete de voorkeur boven Daryl Janmaat, de rest van het elftal bleef hetzelfde. De bondscoach opteerde dus niet voor nóg meer aanvallers, maar Oranje bewees ook in deze formatie tot meer dan voldoende kansen te kunnen komen. Met Robben als grote roerganger.

Spotlights
In zijn vermoedelijk laatste optreden voor Oranje - de overduidelijke emotie die hij tijdens het volkslied toonde leek te wijzen op een einde van zijn interlandcarrière - pakte de aanvoerder vol overtuiging de spotlights. Hij zorgde op de voor hem zo kenmerkende manier voor het eerste gevaar. Zijn schot met links, nadat hij vanaf rechts naar binnen was gedribbeld, was echter een eenvoudige prooi voor doelman Robin Olsen. Niet veel later kreeg Robben vervolgens een kopkans na een mislukte volley van Tete, maar die bal ging ver over.

Na een kwartier bracht Robben de op voorhand volledig verdwenen hoop nog een beetje terug in de Hollandse harten. Verdediger Victor Lindelöf schoot de bal ongelukkig tegen zijn eigen hand aan, scheidsrechter Sergey Karasev wees naar de stip. Robbens stiftje vanaf de stip was weliswaar slecht uitgevoerd, maar Olsen kreeg zijn voet net niet voldoende tegen de bal. Na die 1-0 kon de doorgebroken Ryan Babel een lange bal van Blind net niet controleren, Marcus Berg kopte de bal aan de andere kant recht in de handen van keeper Jasper Cillessen.

De 'Panenka' van Arjen Robben ging nog bijna mis, maar betekende toch de 1-0.
De 'Panenka' van Arjen Robben ging nog bijna mis, maar betekende toch de 1-0.

Het was een zeldzaam Zweeds wapenfeit in een door Nederland gedomineerde eerste helft. Na een ingestudeerde vrije trap tussen Robben en Blind kreeg Georginio Wijnaldum de bal wat gelukkig voor zijn voeten. Hij leek vrij te kunnen schieten, maar zijn inzet werd op het nippertje tot corner verwerkt. Een vrije trap van Babel ging net naast, Tete schoot van dichtbij wel erg hoog over, Olsen redde op een schot van Babel én de daaropvolgende rebound van Vincent Janssen, maar het kon maar één iemand zijn die de voorsprong verdubbelde.

De bedrijvige Babel trok zes minuten voor rust vanaf links naar binnen en legde de bal panklaar voor Robben, die vanaf de rand van het strafschopgebied kiezelhard en prachtig raakschoot. Het was voor Robben zijn 37ste goal in zijn 96ste interland, waarmee hij Dennis Bergkamp evenaarde. Omdat Janssen kort voor de pauze niet zorgvuldig genoeg was toen hij alleen op Olsen af mocht, was die 2-0 ook de ruststand. Advocaat bracht met Bas Dost halverwege een nieuwe aanvaller binnen de lijnen, maar haalde met Janssen ook een centrumspits naar de kant.

Ondanks die overtuigende eerste helft, de 2-0 tussenstand en de entree van breekijzer Dost raakten de Zweden  geen moment écht in paniek. Zeker niet omdat Oranje het tempo en de bewijsdrang van voor de pauze geen passend vervolg kon geven. Een voorzet van Tete werd door Olsen wat moeizaam verwerkt en na doorkoppen van Dost kon de goalie een volley van Wijnaldum simpel vangen, maar dat waren slechts speldenprikjes. Het wereldwonder dat Oranje nodig had, kwam er niet meer. Kort voor tijd was Robben met een puntertje nog het dichtst bij een slotakkoord, maar een hattrick was hem niet gegund.

Daarmee is er een einde gekomen aan de tweede rampzalige kwalificatiecyclus op rij. Oranje miste het EK 2016 door als vierde te eindigen in de poule, de derde plek in de huidige reeks is niet genoeg voor een ticket naar Rusland. De overwinning van dinsdag is enkel van belang voor de sfeer rondom het Nederlands elftal én de FIFA-ranking. Dat laatste kan van waarde zijn voor de komende kwalificatiereeksen, Oranje kan zich door de smadelijke uitschakeling voor het tweede eindtoernooi op rij gaan richting op het EK 2020.

'Optreden Oranje maakt kater uitschakeling des te groter'
Bekijk hier een terugblik op de dramatische kwalificatiereeks van Oranje
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.