Blind is Neeskens en Jonk voorbij met vijftigste interland

Reacties

Daley Blind is in het thuisduel met Zweden zojuist begonnen aan zijn vijftigste interland. Daarmee is hij Wim Jonk en Johan Neeskens definitief voorbij. De verdediger is uitgegroeid van twijfelgeval bij Ajax tot sterkhouder van Oranje.

Blind is Neeskens en Jonk voorbij met vijftigste interland

Blind mocht voor het eerst opdraven in Oranje tijdens een oefenduel met Italië op 6 februari 2013. In die wedstrijd onder bondscoach Louis van Gaal begon naast Blind ook Ola John in de basis aan zijn eerste cap, Jonathan de Guzman veroverde als invaller eveneens zijn haasje. Waar zijn twee mede-debutanten inmiddels volledig uit beeld zijn, groeide Blind uit tot vaste Oranje-klant. En dat was lange tijd helemaal geen uitgemaakte zaak.

In de jeugd van Ajax werd hij nog wel gezien als groot talent, zo kreeg hij in juni 2008 nog de prijs voor grootste talent van de Amsterdamse jeugdopleiding. In december van dat jaar debuteerde hij in het eerste elftal met een invalbeurt op bezoek bij FC Volendam, maar onomstreden werd hij lange tijd maar niet. De Ajax-fans floten hem zelfs een hele periode regelmatig uit en onder trainer Martin Jol werd hij in de tweede helft van 2009/10 verhuurd aan FC Groningen.

Daley Blind bij zijn debuut voor Oranje, tegen Italië in februari 2013.
Daley Blind bij zijn debuut voor Oranje, tegen Italië in februari 2013.

Even leek het zelfs tot een definitieve overstap te komen, maar Blind bleef in Amsterdam. Na het ontslag van Jol in december 2010 greep hij onder Frank de Boer zijn kans en verdween hij eigenlijk nooit meer uit de basisopstelling. Hij werd publiekslieveling, droeg regelmatig de aanvoerdersband en groeide ook in het Nederlands elftal uit tot een vaste waarde. Op het WK van 2014 gaf hij nog de assist op de wereldgoal van Robin van Persie tegen Spanje én scoorde hij zelf in de met 3-0 gewonnen troostfinale tegen gastland Brazilië. En in de huidige kwalificatie is hij tot nu toe de enige (!) speler die alle minuten meedeed.

Op de dag af exact twee jaar geleden kreeg hij - inmiddels als speler van Manchester United - voor het eerst de aanvoerdersband om, toen Wesley Sneijder werd gewisseld in het uitduel met Kazachstan. Op dat moment was zijn vader inmiddels bondscoach geworden, Daley en voormalig assistent Danny Blind werkten in totaal zo'n drie jaar lang samen bij Oranje. Junior was senior op meerdere vlakken overigens al voorbij.

Danny Blind kwam namelijk tot 42 interlands en één doelpunt, Daley scoorde in zijn vijftig interlands tot nu toe tweemaal. Tegen Wit-Rusland passeerde Blind junior afgelopen zaterdag nog Johan Cruijff, die tot slechts 48 caps kwam. Nu is hij ook Jonk en Neeskens voorbij, beiden bleven steken op 49 interlands. De volgende die Blind in het vizier heeft is Willem van Hanegem, die tot 52 wedstrijden voor de nationale ploeg kwam.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.