Oranje: wonder tegen Zweden of periode van duisternis

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. Deze keer aandacht voor de afsluitende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden.

Oranje: wonder tegen Zweden of periode van duisternis

• Om nog het WK te halen, zal Oranje voor het grootste mirakel in de 112-jarige geschiedenis van het Nederlands elftal moeten zorgen. Alleen als Zweden met minimaal zeven treffers verschil wordt verslagen, mag het team van Dick Advocaat zich opmaken voor de play-offs.

• We zijn toch maar even in de geschiedenisboeken gedoken. Oranje is er tot nu toe zestien keer in geslaagd om met ten minste zeven doelpunten verschil te winnen. De meest recente monsterzege dateert van 11 oktober 2013, toen Hongarije met 8-1 werd verslagen. Van het huidige Oranje stonden Daryl Janmaat, Daley Blind en Arjen Robben destijds in de basis.

Nederland-Zweden: van alles-of-niets-duel naar wezenloos karakter

• Puur op papier is het Nederlands elftal bezig aan een aardige serie. Liefst vijf van de laatste zes wedstrijden mondden uit in een overwinning. Alleen het uitduel met Frankrijk ging verloren, met liefst 4-0.

• Het Nederlands elftal duelleert voor de 25ste keer met Zweden. De balans is aardig in evenwicht: Oranje won tien keer, speelde zes maal gelijk en moest acht keer zijn meerdere erkennen in de Scandinavische ploeg.

• Ervan uitgaande dat wonderen niet bestaan: staat er dan echt niets meer op het spel voor Oranje? Niet helemaal. Een zege betekent punten voor de FIFA-ranking en dat kan in de toekomst leiden tot gunstigere lotingen in kwalificatierondes. Bovendien bestaat er nog een kans dat Nederland in de nieuwe Nations League deel zal uitmaken van Divisie A. In de virtuele indeling behoort Oranje nog tot Divisie B.

Zo werkt de Nations League

• Als het mirakel van de eeuw uitblijft, dan mist het Nederlands elftal voor de tweede keer op rij een eindronde. De laatste keer dat zoiets gebeurde was in de jaren tachtig, toen Oranje drie keer achtereen afwezig was op een EK of WK (tussen 1982 en 1986).

• Voor Blind lonkt een mooie mijlpaal. Als 46ste speler in de interlandhistorie kan de linkspoot zijn vijftigste duel in het Nederlands elftal afwerken. Blind debuteerde pas in februari 2013 in Oranje en miste de voorbije vier jaar bijna geen enkele interland.

• De agenda van Oranje is voorlopig nog angstvallig leeg. Omdat de KNVB rekening moest houden met een play-offoptreden zijn er logischerwijs nog geen oefenduels voor november gepland. Normaal gesproken worden de sparringpartners op korte termijn bekend.

De stand in Groep A:

LandDuels en puntenDoelcijfers
Frankrijk9-2016-5
Zweden9-1926-7
Nederland9-1619-12
Bulgarije9-1213-18
Wit-Rusland9-55-19
Luxemburg9-57-25
VI's Freek Jansen over Wit-Rusland - Nederland
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.