Rijkaard vertrekt toch bij Sparta

Frank Rijkaard gaat toch weg bij Sparta. De 39-jarige Amsterdammer, die op 1 juli van het vorig jaar bij de club uit Rotterdam-West aan de slag ging, degradeerde onlangs als eerste trainer in de geschiedenis van de club.

Rijkaard vertrekt toch bij Sparta

'Hij heeft het besluit zelf genomen', verduidelijkte Cees Gerits, algemeen directeur ad interim van Sparta. 'Door de degradatie is er iets bij hem geknakt. Rijkaard zag hoog op tegen een seizoen in de eerste divisie. Ook het werken met een veel lagere begroting viel hem heel erg moeilijk.' Sparta moet voor komend seizoen zo'n veertig procent van de begroting inleveren, zo maakte de raad van commissarissen onlangs bekend.

De schriftelijke bedreiging van Rijkaard en zijn gezin met de dood, eerder deze maand, heeft eveneens een grote rol gespeeld in de breuk met de Rotterdamse club. 'Die brief met een kogel erin heeft bij hem thuis diepe indruk gemaakt. Hij zat er als mens de afgelopen dagen totaal doorheen. Rijkaard heeft zijn beslissing in goed overleg genomen met technisch directeur Dolf Roks.' Op www.sparta-rotterdam.nl laat de club weten dat Sparta het standpunt heeft ingenomen Rijkaard bij zijn beslissing niet in de weg te staan. Het contract van Frank Rijkaard liep nog door tot medio 2003.

Onmiddellijk na de degradatie liet Rijkaard nog weten Sparta niet per se te hoeven verlaten. 'Ik voel me nergens te groot voor, dus ook niet voor de eerste divisie', aldus Rijkaard toen. De ex-international wordt genoemd als een van de kandidaten bij PSV, als opvolger van Erik Gerets.

Vlak voor de voorlaatste wedstrijd in de nacompetitie, werden Frank Rijkaard en zijn gezin met de dood bedreigd. Het is onbekend of dat heeft meegespeeld bij zijn beslissing om te vertrekken bij de Kasteelclub. Sparta was voor de oud-speler van onder meer Ajax en AC Milan zijn eerste klus als clubcoach. Van 1998 tot medio 2000 had hij als bondscoach het Nederlands elftal onder zijn hoede.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen