Excelsior-Sparta

data-height="60" data-width="120" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/7097c5aa-3a5f-4eeb-ad5b-79095b9b532b_image7584138455612069704.gif" /> Twee Rotterdamse ploegen strijden om één plek in de KPN Eredivisie. Woensdagavond ontmoeten Excelsior en Sparta elkaar in het Stad Rotterdam Verzekeringen Stadion (voorheen Woudestein) en de winnaar van dat duel zal met één been in de beste competitie van Nederland staan. Daarbij moet misschien niet te kritisch naar de toekomst worden gekeken, want waarschijnlijk heeft zowel Excelsior als Sparta volgend seizoen niets te zoeken op hjet hoogste niveau.

Zoveel als beide clubs buiten het veld met elkaar gemeen hebben, zo weinig erbinnen. Sparta strompelt door de nacompetitie. Excelsior is de best voetballende ploeg van die nacompetitie en maakt indruk met het aanvallende spel. De ploeg van coach Adri Koster heeft echter één manco: scoren. Dat brak de Kralingers op in de eerste ontmoeting tussen beide ploegen en kwam hen afgelopen zondag tegen ADO Den Haag bijna op een tweede nederlaag te staan.

Na afloop van het eerste duel, dat beide clubs anderhalve week geleden speelden in het Eneco Stadion (voorheen het Kasteel), mocht Sparta-coach Frank Rijkaard zich in zijn handen knijpen: Excelsior was negentig minuten lang de betere ploeg, creëerde kans op kans, maar verloor omdat Sparta wél scoorde. Zondag hetzelfde verhaal: liefst veertien grote kansen liet Excelsior onbenut, terwijl ADO uit de eerste tegenaanval op voorsprong kwam. In de laatste minuut redde Thomas Buffel een punt voor de Rotterdammers.

'Leuk, die complimenten van de tegenstander', vertelde Koster na afloop van het gelijkspel tegen Den Haag. 'Maar met alleen aardig voetbal red je het niet.' Zijn tegenstrever, Frank Rijkaard, zal wel eens wat complimenten willen hebben, maar zondag waren hoongelach, gejoel en scheldpartijen zijn deel. Op eigen veld verloor Sparta onverwacht maar verdiend met 3-1 van Volendam. Een wanprestatie, vond menigeen en het was aan doelman Frank Kooiman te danken dat het verschil niet groter was uitgevallen. Reden voor Rijkaard om na afloop van het duel de achtduizend Sparta-aanhangers in het Kasteel met een applaus te belonen. 'Ik vond het belangrijk om het publiek te bedanken. De mensen worden niet bepaald verwend en dan is het ongelooflijk hoe ze de club blijven steunen', legde hij uit in het Rotterdams Dagblad.

'Sparta had een totale off-day. Waar dat aan ligt? Misschien het moment dat het moet gebeuren, de spanning en de zenuwen.' Zaak voor Rijkaard om zijn ploeg weer aan het voetballen te krijgen, maar een gebrek aan zelfvertrouwen lijkt een flink obstakel. 'Want geloof maar dat het verlies tegen Volendam bij de spelers hard is aangekomen.' Het is te hopen dat de trainer weer kan beschikken over Aron Winter. De oud-international is haast de enige speler die in het veld een organisatie kan neerzetten, maar hij ontbrak de laatste twee duels vanwege een blessure. Beide ploegen missen overigens een speler vanwege een schorsing: Jason Trommel (Sparta) en Youssef El Akchaoui (Excelsior).

Voor Excelsior is het woensdag de grote kans om eindelijk eens de nacompetitie als winnaar te verlaten, maar in voorgaande jaren bleek vooral de Rotterdamse buurman een groot obstakel. Die overleefde immers elke nacompetitie. Tot nu toe.

Bekijk hier al onze video's