Sparta vrijwel zeker gedegradeerd

Excelsior heeft woensdag een zevenmijlsstap gezet op weg naar de eredivisie. De Rotterdammers wonnen op het eigen Woudestein met 2-1 van stadgenoot Sparta. Degradatie voor de club uit Rotterdam-West, voor het eerst in haar historie, lijkt nu haast onontkoombaar.

Sparta trok tegen Excelsior de lijn van het afgelopen seizoen en de nacompetitie onverdroten door. Het speelde slecht, niet eredivisiewaardig en zonder een greintje zelfvertrouwen. Het voetballende Excelsior was evenals de heenwedstrijd opnieuw heer en meester. Maar waar het er op het Kasteel maar niet in slaagde om z'n vele kansen te verzilveren, wisten de Kralingers zich met hun mogelijkheden dit keer wél raad.

Tot twee maal was het Steve Olfers die vanuit dode spelmomenten Sparta-doelman Frank Kooiman passeerde, waarbij Kooiman in de 23ste minuut (2-0) opzichtig in de fout ging. Centrale verdediger Olfers had zijn ploeg ook al eerder tegen ADO Den Haag in de race om de felbegeerde promotie gehouden.

Na de rust leek Excelsior het voetballen plotseling verleerd. De jonge ploeg van Adri Koster werd nerveus en bracht zichzelf in moeilijkheden. Ousmane Sanou, gaandeweg het afgelopen seizoen overgekomen van Willem II, bracht de spanning op Woudestein terug: 2-1. Het duel kende nog vele hachelijke situaties, maar aan de 2-1 stand kwam geen verandering meer. Wel kreeg Sparta-verdediger Dave van der Meer nog de rode kaart, nadat hij de doorgebroken Brian Pinas onderuit haalde. Adri Koster stierf in de fase duizend doden. 'Als het maar niet wéér gebeurd...', bekende hij na afloop.

De nederlaag kwam bij de ploeg van trainer Frank Rijkaard hard aan. Met nog een wedstrijd te spelen, heeft Excelsior nu drie punten voorsprong genomen op de concurrent en stadgenoot. Daardoor lijkt degradatie voor de club uit Spangen nu vrijwel zeker. Uniek, omdat de ploeg tot nu toe (evenals alleen nog Ajax, PSV en Feyenoord) altijd in de eredivisie speelde.

'Het is een trieste avond', constateerde Frank Rijkaard, 'en natuurlijk raakt dit me persoonlijk. Toch vond ik dat het er vanavond nog wel inzat. We hebben in de tweede helft kansen afgedwongen, alleen wilde die bal er maar niet in.'

Bekijk hier al onze video's