Sparta: Rijkaard kan problemen niet verbloemen

data-height="290" data-width="450" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/81b37aa2-1ad3-4dc0-8a6c-adb43fff2b56_image3515979263649702821.jpg" /> Na de afzegging van Willem van Hanegem, die geen perspectief zag in Rotterdam-West, presenteerde Sparta een opvallende naam als nieuwe trainer. Met Frank Rijkaard deed ook het optimisme zijn intrede. Maar de oud-bondscoach heeft kennis gemaakt met de beperkingen die werken bij de Kasteel-cub met zich meebrengt. De nacompetitie moet redding brengen bij de club, die ook financieel in problemen is gekomen.

De tweede seizoenshelft is tekenend voor de malaise bij Sparta. De vier overwinningen in het seizoen 2001/02 werden allemaal in de eerste seizoenhelft geboekt. Op 28 november 2001 smaakte de Rotterdamse club voor de laatste keer het zoet van een zege. Willem II werd met 3-2 verslagen.

In de winterstop bood de veertiende plaats voldoende uitzicht op handhaving zonder nacompetitie. Maar de kwaliteit van de selectie was voldoende reden tot zorgen. Het tekort aan aanvallende kracht werd onderkend door de clubleiding. De tussentijdse versterkingen hebben geen soelaas kunnen bieden. Denni Conteh (Herfølge BK) en Ousmane Sanou (Willem II) konden de Kasteel-club niet verlossen van de degradatie-problemen. De Deen is inmiddels zelfs op een zijspoor beland. Dat Sparta niet rechtstreeks degradeerde was te danken aan Fortuna Sittard dat nog slechter presteerde. Vooral de gebrekkige afwerking valt op. In de laatste negentien wedstrijden heeft Sparta maar acht keer gescoord.

Bekijk hier al onze video's