Real Betis moet rampseizoen kleur geven tegen Real

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de twintigste speelronde is dat het duel tussen Real Betis en Real Madrid van zaterdagmiddag (16.00 uur).

Real Betis moet rampseizoen kleur geven tegen Real

Real Betis

Klassering: 20ste plaats (elf punten uit negentien duels)
Vorm: V-G-V-V-G

De komende vijf wedstrijden zijn cruciaal voor Real Betis in de strijd tegen degradatie. Dat is de mening van Juan Carlos Garrido, sinds december aangesteld als opvolger van de ontslagen Pepe Mel. De groenwitte club uit Sevilla beleeft een dramatische jaargang. Met 11 punten na 19 speelronden – een volledige heenronde – heeft Real Betis de slechtste serie in zeventig jaar tijd achter de rug. De laatste keer dat het zó pover presteerde was in het seizoen 1942/43.

'De komende vijf duels hoeven we ons alleen maar te richten op de competitie', verwijst Garrido naar de recente bekeruitschakeling door Athletic de Bilbao, terwijl zich pas eind februari het tweeluik in de Europa League met Rubin Kazan aandient. Onder de voormalige oefenmeester van Villarreal en Club Brugge zijn de resultaten in de competitie vooralsnog niet verbeterd; alleen in september boekte Betis twee overwinningen in de Primera División. Hierdoor is Garrido direct onder grote druk komen te staan. Na het bekerverlies tegen Bilbao afgelopen donderdag werd de aanstelling van de coach door boze fans omschreven als 'weggegooid geld'.

Uitgelicht
In de hoop op betere resultaten zijn 'radicale veranderingen' noodzakelijk, zo sprak Garrido recent. Die aanpassingen beginnen op de transfermarkt. Daar deed Real Betis van zich spreken met het huren van Leo Baptistao, aanvaller van Atlético Madrid. Vorige zomer werd de voor zeven miljoen euro van Rayo Vallecano overgenomen Braziliaan nog gezien als opvolger van Radamel Falaco.

Ook in de onderhandelingen met middenvelder Cristian Erbes van Boca Juniors zijn Los Verdiblancos in een vergevorderd stadium. Het liefst had Garrido ook Bryan Ruiz aan de selectie toegevoegd. Met Fulham had de club overeenstemming over een verhuurperiode, maar Ruiz verkoos PSV als tijdelijke werkgever om de komende maanden wedstrijdritme op te doen.

Real Madrid

Klassering: 3de plaats (47 punten uit negentien duels)
Vorm: W-W-W-G-W

Bij de jacht op de achtste opeenvolgende zege in officieel verband, zijn alle ogen andermaal gericht op Cristiano Ronaldo. Afgelopen woensdag opende de Portugese superster de score tijdens het bekerduel bij Osasuna, exact twee dagen nadat hij tot tranen toe geroerd was door het winnen van de Gouden Bal.

Nu wil Ronaldo ook in de eerste competitiewedstrijd die hij als 'beste voetballer van de wereld in 2013' speelt, het net vinden. De vraag is wie hem voorin zullen vergezellen. De voorbije weken is er een heuse lobby op gang gekomen om Jesé in het basisteam van trainer Carlo Ancelotti te posteren. De pas twintigjarige aanvaller heeft zich in diverse duels onderscheiden met knappe doelpunten. Een basisplaats voor Jesé zou ten koste gaan van Ángel Di María.

Uitgelicht
De eerste negentien speelronden onder Ancelotti is het geen enkele keer voorgekomen dat Real Madrid twee keer op rij in dezelfde formatie startte. De Italiaan paste zelfs regelmatig het systeem aan: 4-4-2, 4-2-3-1 en zijn favoriete 4-3-3. Keeper Diego López is de enige die alle competitieduels volledig speelde. Cristiano Ronaldo miste alleen de thuiswedstrijd tegen Real Valladolid.

Ook kreeg Ancelotti afgelopen week opnieuw vragen op zich afgevuurd over Iker Casillas. Dit weekend is het exact een jaar geleden dat de doelman zijn laatste competitieduel keepte voor Real Madrid. Daags na de 0-5 zege bij Valencia op 20 januari 2013 liep de goalie een handbreuk op en zou zijn plaats definitief verliezen aan López. Dit seizoen kwam de onfortuinlijke Casillas in de Champions League en de strijd om de Copa del Rey tot tien optredens.

Onderlinge historie

Real Betis kan in de onderlinge competitieduels met Real Madrid voor eigen publiek terugvallen op een positieve balans. Van de 48 wedstrijden wonnen Los Verdiblancos er achttien, tegenover zeventien zeges van de Madrilenen; dertien keer bleef de strijd onbeslist. Beñat Etxebarria was in november 2012 matchwinner van Betis tijdens het laatste treffen in Benito Villamarín.

Voor Real Madrid is het duel met de hekkensluiter van de Primera División allesbehalve een formaliteit. Liefst zeventien keer in de historie leed De Koninklijke een nederlaag tegen de nummer laatst. In twee gevallen, het seizoen 1942/43 en 1972/73, liet Real Madrid zich verrassen door Real Betis. Het werd achtereenvolgens 3-1 en 2-1 voor de Andalusiërs.

(Vincent Okker)
Datum Wedstrijd Competitie Uitslag
15/10/2011 Real Madrid - Real Betis Primera División 4-1
10/03/2012 Real Betis - Real Madrid Primera División 2-3
24/11/2012 Real Betis - Real Madrid Primera División 1-0
20/04/2013 Real Madrid - Real Betis Primera División 3-1
18/08/2013 Real Madrid - Real Betis Primera División 2-1

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.